Žiema ir traumos: kaip išvengti

Žiema ir traumos: kaip išvengti

27. Dec 2012, 00:00

Vienas smagiausių užsiėmimų žiemą – leistis nuo kalno su rogutėmis ar specialia čiuožyne. Ko nepamiršti, kad tokios žiemos pramogos nesibaigtų traumatologijos punkte?

 

5 patarimai, kaip išvengti traumų

 

1. Fizinis pasirengimas žiemai padeda išvengti traumų. Jeigu visą rudenį laisvu laiku nesėdėjote prie televizoriaus, o buvote aktyvūs – ėjote pasivaikščioti, darėte mankštą, galima sakyti, kad jūs esate pasirengęs žiemos sezonui ir jos pramogoms. Jeigu į rengiatės važiuoti slidinėti į kalnus ir iki tol nebuvote labai fiziškai aktyvūs, reiktų iki kelionės šiek tiek padirbėti – bent keletą kartų per savaitę pabėgioti po 20 minučių ar kitaip pasportuoti.

 

2. Prieš aktyviai sportuojant labai svarbu padaryti apšilimą. Užtenka vos 5 minučių, kad pagerėtų kraujo apytaka, pajudėtų sustingę raumenukai. Manoma, kad ir keletas pratimų prieš slidinėjant, čiuožinėjant padeda labiau išvengti traumų.

 

3. Tinkama apranga irgi labai svarbu. Ji turi būti šilta, nepraleidžianti vėjo ir drėgmės. Dabar įsigyti jos nėra didelių problemų. Kartais visai gerai papildomai apsaugoti kelius, jiems yra specialių antkelių, kurie pagaminti iš vilnos ar kitos šiltos medžiagos ir suteikia ne tik šilumą, bet papildomą apsaugą – keliai su jais būna stabilesni.

 

4. Žiemos sportas bus saugesnis, jeigu nepamiršite dėvėti šalmo. Tyrimai rodo, kad šalmo dėvėjimas tris kartus sumažina galvos traumų riziką. Snieglentės gerbėjams patariama papildoma rankų ir nugaros apsauga, nes šioje sporto šakoje traumas dažnai pasitaiko būtent ten.

 

5.Jeigu susiruošėte ant kalno, nereikia būti ką tik sočiai pavalgius. Geriausia sportuoti išsiruošti laisvą dieną, kai esate gerai pailsėję. Nepamirškite iš anksto suteptų sumuštinių ir šiltos arbatos su medumi termose – tai suteiks džiaugsmo visai šeimai.

 

Ar turite savo šeimos mėgstamiausią žiemos sporto šaką?