Žiovulys - naudingas

Žiovulys - naudingas

05. Jun 2013, 08:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Vis mes žiovaujame, net ir būsimas kūdikis mamos pilvelyje. Ką reiškia mažylių žiovulys, ar visuomet norą miegoti? Ir kuo jis toks naudingas sveikatai?

 

Žiovulys - įgimtas refleksas

 

Visi refleksai yra skirstomi į nesąlyginius ir sąlyginius. Pirmieji – įgimti (paveldėti), antrieji – įgyti gyvenimo eigoje. Žiovulys yra įgimtas refleksas, tai – gilus ir  lėtas oro įkvėpimas ir greitas iškvėpimas.

 

Žiovauja net kūdikiai mamos pilvelyje – tai gali patvirtinti 3/4D formato ultragarso tyrimas.

 

Atrodytų, kas iš to žiovulio gero, tai tik ženklas, kad norime miego? Tačiau mokslininkai nustatė, kad kiekviename žmogaus amžiaus tarpsnyje žiovulys turi skirtingus tikslus.

 

Žiovulys - mankšta kai kuriems raumenims

 

Suaugusiuosius žiovulys prablaško – žiovaujant “dirba” žandikaulio, kaklo ir nugaros raumenys. Giliai įkvėpus pagerėja deguonies tiekimas, o tai gerina kraujotaką smegenyse. Taigi, galima sakyti, kad žiovulys mus.. prižadina.

 

Žiovulys svarbus ir kūdikiams

 

Kūdikiams žiovulys reguliuoja galvos smegenų temperatūrą: atsiradus “perkaitimo” grėsmei, jos lėčiau dirba ir išprovokuoja žiovulį, kurio metu suaktyvėja kraujotaka.

 

Kūdikystėje šis refleksas atlieka ir kitą svarbų vaidmenį.  Miegas ir poilsis apsaugo vaiko nervų sistemą nuo perkrovos, o žiovulys kritiniais momentais suteikia jai “greitą ir trumpą” poilsį, nes suaktyvėjus smegenų veiklai (o taip nutinka žiovaujant), sumažinama nervinė įtampa, stresas ir nuovargis.

 

Nebūtinai žiovauja, kai nori miego


Paprastai žinome, kad žiovulys signalizuoja, kad kūdikis nori miego. Tačiau jei kūdikis žiovauja pernelyg dažnai, net ir pamiegojęs, atkreipkite į tai dėmesį. Galbūt jūsų mažylis patiria daug streso ar priežastis gali būti deguonies trūkumas?

 

Tai reiškia, kad reiktų kuo dažniau su mažyliu būti gryname ore, vėdinti namų kambarius, stebėti, kad temperatūra kambaryje nebūtų didesnė kaip 22 laipsniai šilumos. Jeigu jus neramina vaikučio elgesys, pasitarkite su jo gydytoju.

 

Be visų aukščiau išvardintų žiovulio privalumų yra žinoma tai, kad žiovaujant teigiamai veikiamos ašarų liaukos, žiovulys padeda normalizuoti kraujo spaudimą, gerina nuotaiką, yra infarkto ir kitų širdies ligų profilaktikos priemonė.

 

Žiovaukite į sveikatą!