„Per trumpas“ ar „per minkštas“?

„Per trumpas“ ar „per minkštas“?

20. Sep 2017, 09:00 Aistė_mamyciuklubas.lt Aistė_mamyciuklubas.lt

Kokia būklė nėštumo metu pavojingesnė? Į klausimą atsako medicinos centro „Maxmeda“ gydytoja ginekologė dr. Žaneta Kasilovskienė; www.maxmeda.lt

 Paprastai gimdos kaklelis trumpėja ir minkštėja vienu metu, tačiau būna atvejų, kai jis tik trumpėja arba tik minkštėja. Jei moteriai nėštumas – ne pirmas, jos gimdos kaklelis gali ir visą laukimosi laiką būti minkštas. Ir tai nėra blogai. Kas kita jei gimdos kaklelis trumpėja. Tai rodo, kad jis tuoj pradės atsidarinėti.

Pati moteris įvertinti konkrečios gimdos kaklelio būklės tikrai negali. Tačiau persileidimo ar priešlaikio gimdymo požymius pajunta beveik visos, kadangi tuo metu pasikeičia jos fiziologinė būsena. Padidėja gimdos tonusas, dėl to pilvą gali pradėti mausti, tempti, skaudėti. Norisi dažniau šlapintis ar tuštintis, pasirodo kraujingų išskyrų. 

Jei persileidimo ar priešlaikio gimdymo rizika minimali, pirmoji greitoji ir pati efektyviausia pagalba pradėjus trumpėti gimdos kakleliui – tai pakankama ramybė ir poilsis. Kartais pakanka savaitę ar porą daugiau pagulėti ir gimdos kaklelio būklė akivaizdžiai pasikeičia. Arba ji netgi gali likti ir tokia pati, bet minkštėjimas ir trumpėjimas – nebeprogresuoti. Žinoma, pasitaiko atvejų, kai moteriai reikalingas ir medikamentinis gydymas ar būtina kurį laiką praleisti ligoninėje.

20170919143703-98929.jpg

Ekspertai

Žaneta Kasilovskienė

„Maxmeda“ ginekologė, medicinos mokslų daktarė
Žaneta Kasilovskienė in-vecaku-skola