10 produktų, kuriuos nėštukė turi įtraukti į savo meniu

10 produktų, kuriuos nėštukė turi įtraukti į savo meniu

12. Apr 2016, 07:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas


Tai, ką būsima mamytė valgys nėštumo metu, turės įtakos jos fizinei ir vidinei savijautai, bei, žinoma, vaisiui padės vystytis. Kokie maisto produktai yra būtini kasdieniniame nėštukės racione?

Žalumynai

Būsimos mamos valgiaraštyje, kaip žinia, turi būti kuo įvairesnų produktų su žaliais lapais, pvz. kopūstas ir špinatai, kurie yra puikūs geležies, folinės rūgšties ir vitamino C šaltinis.

Kartais nėščiai moteriai trūksta geležies, todėl svarbu vartoti geležimi praturtinus produktus. Be to, žalumynai padės išvengti vidurių užkietėjimo. Kadangi folinės rūgšties kartu su maistu sunku gauti pakankamai, papildomai iki 12 nėštumo savaitės reikėtų vartoti maisto papildus.

Grūdinės kultūros

Duona, grūdai ir visadalių grūdų makaronai, laukiniai ryžai ir avižos turi daug ląstelienos, geležies ir vitamino B. B grupės vitaminai svarbūs nervinės sistemos veiklai, taip pat raudonųjų kraujo kūnelių gamybai.

Uogos 

Uogos labai maistingos ir vertingos. Jos turi antioksidantų, folinės rūgšties, vit C. Nauji tyrimai rodo, kad moteris, nėštumo metu vartojusi antioksidantų, sumažina riziką vaikučiui susirgti II-ojo tipo cukriniu diabetu ar nutukti.

Riebi žuvis

Būsimoms mamoms reikia vartoti ne daugiau kaip 140 g riebios žuvies, pvz. sardinės ar silkės, per savaitę, nes ji gali turėti sunkiųjų metalų. Tačiau vartoti žuvies reikia, nes ji savo sudėtyje turi riebųjų rūgščių Omega 3, kuri padeda vystytis kūdikio akytėms ir nervinei sistemai.

Bananai

Bananai – geras kalio šaltinis, padedantis išvengti mėšlungio bei skysčių kaupimosi organizme.

Riešutai

Nors nėštumo metu reikia vengti žemės riešutų dėl galimos alergijos pasireiškimo, visgi riešutai – geras ir naudingas užkandis. Su sąlyga, kad tarp artimųjų ar giminaičių nėra alergiškų riešutams.

Raudona mėsa

Ji yra puikus geležies šaltinis, o geležis nėščiai ypač reikalinga, nes yra pavojus susirgti anemija.

Mėsa – proteinų šaltinis. Nėšumo metu geriau nevartokite kepenų, nes jose yra daug retinolio – gyvulinės kilmės vit A, kuris gali pakenkti dar negimusiam kūdikiui. Todėl reikėtų vengti valgyti ir pašteto.

Kivis

Šie vaisiai turi daugiau vitamino C nei apelsinai. Jie praturtinti antioksidantais ir foline rūgštimi.

Bulvė

Universali daržovė, kurią galima kepti, virti, troškinti ar gaminti iš jos piurė. Ji taip pat turtinga antioksidantais, vitaminasi B ir C. 

O kokie Tavo mėgstamiausi produktai nėštumo metu?