7 būdai, kaip sustabdyti pilvo pūtimą be vaistų

7 būdai, kaip sustabdyti pilvo pūtimą be vaistų

16. Dec 2015, 11:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Turbūt daugelis nėštučių nutyli, bet tiesa yra akivaizdi - nėštumo metu pilvo pūtimas kankina dažniau. Ir taip yra visai ne dėl kokių nors mistinių priežasčių - tiesiog besilaukiant padidėja progesterono kiekis, kuris padeda žarnyno raumenims atsipalaiduoti. To rezultatas - lėtesnis virškinimas. Prireikia net 30% daugiau laiko maistui apdoroti žarnyne. Tad ir dujos kaupiasi labiau. 

Dalinamės 7 paprastais būdais, kaip šią situaciją bent šiek tiek palengvinti:

1. Veskite mitybos dienoraštį

Pirmą dieną nieko, antrą - irgi, bet po savaitės pastebėsite tendencijas, kada ką suvalgius pilvą pūtė labiau. Rašykite ne tik ką ir kiek suvalgėte, bet ir kaip jautėtės. Turi įtakos ne tik ką, bet ką po ko valgėte.

2. Venkite jums netinkančių produktų

Jeigu netoleruojate laktozės - venkite pieno produktų. Pasirinkite be laktozės arba augalinį pieną vietoje normalaus. Atkreipkite dėmesį, kaip jaučiatės suvalgius sūrio ar varškės. 

Taip venkite kepto, riebaus maisto, nes jis žarnyne užsistovi dar ilgiau. Pilvo pūtimą skatina angliavandenių prisodrinti gėrimai, vaisių sultys, pupelės, kukurūzai, porai, svogūnai, briuselio kopūstai, kopūstai, kalafiorai, šparagai, artišokai, džiovinti vaisiai, kriaušės, obuoliai, saulėgrąžos, medus, kukurūzai, bulvės, kviečiai ir avižų sėlenos.

3. Valgykite lėtai ir dažniau

Pilvo pūtimą skatina ir tai, jog gerai nesukramtote maisto, nes tiesiog "prisirijate" oro burbuliukų.   Todėl valgykite ramiai, valgymo metu neskaitykite, nežiūrėkite televizoriaus ir visą dėmesį suteikite į maistą. Valgykite penkis šešis kartus per dieną nedidelėmis porcijomis. Taip visad būsite soti, per daug neišalksite ir po to nepersivalgysite.

4. Valgykite daugiau skaidulų ir gerkite vandens

Labai svarbu valgyti daug skaidulų turinčio maisto, tuomet žarnynas veiks geriau ir dujos nesikaups. Geresnei medžiagų apykaitai būtina gerti ir daug vandens. Kaip nustatyti ar geriate pakankamai? Šlapimas turi būti šviesiai šviesiai geltonos spalvos. Jeigu jis tamsus - reiškia vandens trūksta. Jeigu baltas - jau persistengėte. 

5. Judėkite

Po pietų eikite ne "poguliuko", bet lengvo pasivaikščiojimo. Judėjimas taip pat skatina virškinimo sistemą, todėl nepamirškite judėti. 

6. Keiskite pozicijas ir ištieskite kojas

Jeigu daug sėdite - nepamirškite keisti pozicijos. Labai svarbu kuo labiau ištiesti kojas. Juk pastebėjote, jog po ilgos kelionės automobiliu ar autobusu - pilvą pučia labiau. Ištieskite kojas, o jeigu galite - kažkiek palaikykite jas iškėlus. Taip pat venkite pilvą spaudžiančių drabužių!

7. Atsipalaiduokite

Stresas ir nerimas verčia jus orą ne tik kvėpuoti, bet ir nuryti. Giliai kvėpuokite, atsipalaiduokite, nes tai svarbu ne tik jums, bet ir jūsų negimusiam kūdikiui. 

Prisiminkite, kad pilvo pūtimas nekenkia jums ar jūsų kūdikiui, tai tik sukelia diskomfortą. Žinoma, visuomet pasitarkite su gydytoju, jei tai jums kelia nerimą ir tikrai kartu rasite sprendimą!