Akušerės konsultacija: kaip vyksta gimdymas ir kokie yra gimdymo laikotarpiai?

Akušerės konsultacija: kaip vyksta gimdymas ir kokie yra gimdymo laikotarpiai?

13. Oct 2014, 12:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Nors sakoma, kad visos pagimdo, bet tam, kad gimdymas būtų sklandus ir jums atneštų tik gerus prisiminimus, siūlome pasidomėti, kaip vyksta šis procesas. “Mamyčių klubo” skaitytojoms apie tai pasakoja tėvų mokyklos “Gandro lizdas” (www.gandrolizdas.lt) įkūrėja ir Vilniaus gimdymo namų akušerė Ieva Girdvainienė.

20141007133933-80215.jpg 

Jeigu jau jaučiate reguliarius, bent kas dešimt minučių trunkančius sąrėmius - sveikiname, jums prasidėjo natūralus gimdymas! 

Gimdymas skirstomas į tris laikotarpius:

  1. Gimdos kaklelio atsivėrimas
  2. Vaisiaus išstūmimas
  3. Placentinis laikotarpis

Pirmasis laikotarpis

Gimdos kaklelio atsivėrimas trunka ilgiausiai ir sukelia daugiausiai nepatogumų. Vienos jaučia norą šlapintis ar tuštintis ir to nereikia drovėtis - gimdykloje yra tualetai, o jeigu negalite nueiti galite naudotis basonu. 

Anksčiau atvažiavus į gimdyklą nėščiąsias klizmuodavo. Dabar Pasaulio sveikatos organizacija įrodė, kad tai yra tik infekcijos vartai. Jeigu jaučiate poreikį išsituštinti - tai padaryti galima su “Mikrolax” skystu geliu - jis nekenkia gimdyvėms ir suveikia greitai. Todėl net namuose, belaukdamos kol padažnės sąrėmiai galite išsituštinti. 

Nusileidusi kūdikio galvutė spaudžia gimdos kaklelį, kuris trumpėja, išsilygina ir lyg marškinėliai apgaubia vaikučio galvą. 

Gimdos kaklelio atsivėrimas pirmą kartą gimdančioms dažniausiai trunka 12-16 valandų, antrą ar trečią kartą - 6-8 valandas. Kodėl toks laiko skirtumas? Nes pirmakartėms gimdos kaklelis turi ne tik atsidaryti, bet dar ir išplonėti, o kitus kartus gimdančioms jau būna išplonėjęs, belieka tik atsidaryti.  

Tinkamiausios padėtys sąrėmių metu

  • Turbūt jau visose Lietuvos gimdyklose yra didžiuliai kamuoliai - išnaudokite juos! Sėdėkite, sūpuokitės - tai veiks ir raminamai, ir padės greičiau atsidaryti gimdos kakleliui. 
  • Atsiremkite į vyrą, palangę;
  • Klūpokite;
  • Tupėkite, kuomet partneris jus prilaiko iš nugaros;
  • Priklaupkite ant vieno kelio;
  • Būkite keturiomis;
  • Gulėkite ant vieno šono;

Pasirinkite tą padėtį, kuri jums yra patogiausia! 

SVARBU: Kvėpuokite - galvokite ne tik apie save, kaip jums skauda, bet ir apie vaikutį, kuriam atėjimas į šį pasaulį taip pat labai nelengvas ir jam būtinas deguonis! 

Antrasis laikotarpis

Tai trumpesnis ir daugybę gerų pojūčių atnešantis laikas, nes tuomet užgimsta vaikutis. Tai dažniausiai trunka 15-20 minučių, nors teoriškai gimtis gali vykti ir 2 valandas. Kuomet gimdymo kaklelis pilnai atsivėręs 10-12 centimetrų, tuomet vaikučio galva jau gali tilpti pro lyties plyšį. 

Gimdymo metu sąrėmių jėga vadinama stangomis - tai nevalingas diafragmos ir pilvo preso raumenų susitraukimas. Jų pagalba išstumiamas vaikutis. Stangas galima sustiprinti arba susilpninti. Sustiprinti stangas galima tiesiog aktyviu kvėpavimu - kuomet giliai įkvėpiamas oras išpučiamas ne per žandus, o nukreipiamas į pilvo apačią (būtinai pažiūrėkite internete mokomuosius filmukus). Jeigu gimdymas vyksta labai greitai, retais atvejais gimdyvės prašoma susilpninti stangas greitai iškvėpuojant, “lekuojant”. 

Labai svarbu žinoti, kad išlindus galvytei akušerės jums lieps nesistanginti ir sąrėmius prakvėpuoti (tada ir “lekuokite” kaip šuniukai). Itin svarbu jų paklausyti, jeigu norite išvengti kirpimo ar plyšimo, nes jie gali pasitaikyti, jeigu vaikas gims per greitai. Iškvėpavus kelis sąrėmius ir sulaukus gydytojų komandos stangintis - užgims vienas kūdikio petukas, tuomet kitas ir visas kūnelis!

Tuomet palaukiama, kol nupulsuos virkštelė (jeigu saugosite kamienines ląsteles, tuomet nelaukiama) ir ji nukerpama. 

Epiziotomija - tarpvietės kirpimas

Ši procedūra atliekama vis rečiau ir tik būtiniausiais atvejais. Žinoma, labai svarbu ir jūsų pačios “susikalbėjimas” su gydytojais, jų nurodymų klausymas. 

Epiziotomija atliekama norint išvengti plyšimų, nes įkirpti galima mažiau, nei įplyštų.

Kai kuriose užsieniose šalyse kirpimas išvis netaikomas, bet Lietuvoje dar daromas. Jeigu jo nenorite - įrašykite tai į savo gimdymo planą arba informuokite akušerę. 

Kada gydytojai pastebi jog ši procedūra būtina? Kai aplink audiniai pradeda rausti, rodydami, jog jiems trūksta kraujo (lyg stipriai suspaudus pirštą), tuomet ir kerpama. Moterys kirpimo nejaučia, nebent tik šaldantį prisilietimą, o įkirpus gimtis įvyksta greičiau. 

Cezario pjūvis

Jis atliekamas iš anksto suplanavus arba kai gydytojai mano, jog jis tuo atveju būtinas. Cezario operacijos metu moteris nėra visiškai užmigdoma, tik iki pusės taikoma nejautra. Ji nieko nejaučia! Vyrams negalima dalyvauti Cezario operacijoje, nes laikomasi sterilumo standartų. Tik gimus vaikučiui, jis trumpam, kelioms minutėms padedamas mamai ant krūtinės, o vėliau jį išneša į intensyvios naujagimių priežiūros skyrių. Juk operaciją reikėjo ištverti ne tik mamytei, bet ir vaikučiui! 

Kūdikiams palankiose ligoninėse kartu su vaikučiu gali eiti tėtis ir po apžiūros, įvertinus kūdikio būklę, jeigu viskas gerai - pasiimti jį ant krūtinės kontaktui “oda su oda”. Todėl rekomenduojama tėčiams būti patogiai apsirengus, atsagstytais marškiniais. Kol mama vis dar operacinėje (tai gali užtrukti apie valandą) - tėtis laiko vaikutį, o vėliau abu kartu keliauja pas mamytę kai ši atvežama į palatą. 

Trečiasis laikotarpis

Jis prasideda jau gimus mažyliui. Jeigu viskas gerai, jūs tuo metu jau glaudžiate prie savęs kūdikį, bandote jį žindyti, bet reikia paskutinį kartą pasistanginti tam, kad užgimtų placenta. 

Po to gimdykloje liekate dar porą valandų, kur stebima ar viskas gerai, ar neprasidėjo vidinis kraujavimas. 

Po 2 valandų kartu su kūdikiu keliaujate į akušerinį skyrių, kur standartiškai praleisite dvi dienas - per tą laiką akušerės pamokys žindyti, naujagimis gaus pirmuosius skiepus, gydytojai pažiūrės ar traukiasi gimda. Gimda į normalų dydį grįžta po šešių savaičių. Tiesa, pirmąsias dienas žindant jaučiami skausmingi gimdos susitraukimas - ir su kiekvienu gimdymu jie yra stipresni. Tai tik požymis, jog jūsų organizmas reaguoja į pokyčius. 

Ekspertai

Ieva Girdvainienė

Akušerė, tėvystės mokyklos www.gandrolizdas.lt įkūrėja
Ieva Girdvainienė in-vecaku-skola