Būsimai mamai negalima kirpti ir dažyti plaukų - mitas ar tiesa?

19. May 2015, 11:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Kūdikio laukimo laikotarpis neretai apibūdinamas kaip vienas gražiausių gyvenimo periodų, pirmiausia - moters gyvenime. Pati moteris tuo metu, sakoma, spinduoliuoja ypatingu vidiniu grožiu.

O kaip apie išorinį grožį? Ar jo puoselėjimas, pavyzdžiui, plaukų dažymas ar kirpimas gali pakenkti mažyliui?

Antrojo mažylio besilaukiančią Jurgą į kirpyklą paskatino eiti jos mama, kuri jau kelis mėnesius kartojo, kad dukrai reikia pasigražinti ir nepamiršti savęs kaip moters.

Jurga neslepia, jog vienas jos didžiausių lūkesčių po apsilankymo kirpykloje - atrodyti gražiai ir svarbiausia, kad tam nereikėtų skirti daug laiko: "Smagu, kai pačius pirmus mėnesius po dažymo spindi plaukai ir spalvos atsišviežinusios. Plaukų kirpimas, tikiuosi, bus lengvas, krentantis ir nereiks daug laiko gaišti prie veidrodžio".

Kimbame „į darbus“ ir čia susiduriame su bene didžiausia būsimų mamų baime – ar plaukų dažai nekenkia pilvelio gyventojui?

Kaip pasakoja plaukų stilistas Jevgenij Trafimov, viso moterys ateina į kirpyklą, nori būti gražios, nori pasidažyti plaukus, bet bijo, kad tie dažai pakenks.

Su šiuo aktualiu klausimu pirmiausia skubame pas gydytoją ginekologą, kuris į jį atsakyti turi bene daugiausia kompetencijos. Juk būtent jis prižiūri sveikatą tiek besilaukiančios moters, tiek mažylio. Pasak gydytojo ginekologo akušerio Tomo Lūžos, tai bene dažniausias mitas, kurį tenka girdėti iš nėščios moters.

"Šitie mitai ypatingai dažni, jie ateina iš močiučių, iš kaimynių, mamų ir juos reikėtų griauti. Kalbant apie plaukų dažymą, viskam yra saikas. Dažai - tai koncentratas tam tikrų medžiagų, bet jei tai daroma retai ir normuotai, atsižvelgiant, kad būtų kuo mažau tų nuodingų medžiagų, galima dažyti plaukus, bent jau mokslininkai nėra įrodę, kad dažai kenkia", - teigė gydytojas T.Lūža.

Grožio specialistai, savo ruožtu, primena, jog ir dažai dažams nelygūs. Kaip teigia plaukų stilistas J.Trafimov, šiais laikais yra daugybę dažų, kurie yra neoksidaciniai, natūralūs, dažų gamintojai stengiasi, kad dažas kuo mažiau kenktų plaukui ir odai.

Antrasis populiarus mitas – negalima besilaukiančiai kirpti plaukų. Neva, mažyliui protą nukirpsi.

"Proto tikrai nenukirpsi. Ir įrodymų, kad plaukų kirpimas kaip nors sutrikdys sveikatai, tikrai nėra. Plaukų kirpimas nebent gali būti susijęs su tuo, kad esame kripykloje, kur daug cheminių medžiagų. Laiminga mama - sveika mama, kuri išnešios kūdikį daug sėkmingiau. Prie geros mamos savijautos prisideda ir žinios, kaip tas nėštumas ir gimdymas vyks, reikia domėtis tuo, tik atsirinkite literatūrą, kad kuo mažiau būtų mitų ir kuo daugiau informacijos, paremtos tiesa", - patarė gydytojas ginekologas R.Lūža.

O kad ne tik vidinis grožis, bet ir išorinis teikia didžiulį džiaugsmą – tai nenuginčyjama tiesa, kurią pasitvirtinti galime dar kartą žiūrėdami į besišypsančią Jurgą, pagaliau sulaukusią rezultato. Kirpėjas stilistas Jevgenij suderino tiek naujausias kirpimo mados tendencijas, tiek ir praktiškumą.

Būkite gražios!