Ar Cezario pjūvio operacija gali turėti neigiamos įtakos vaiko gyvenimui?

07. Jun 2016, 06:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Rubrikoje „Aš gimiau” kalbamės apie tai, ką iš tiesų galime suprasti tik mes, mamos: apie gimdymo laukimą, nerimą, kaip viskas pavyks? Ar aš sugebėsiu? Ar ištversiu skausmą? O gal geriau operacija be jokių kančių?

Teoriškai būsima mama Lietuvoje pasirinkimo - gimdymas per skausmą ar operacija be jokių kančių – kaip ir neturi. Tačiau statistiniai duomenys leidžia daryti prielaidą, jog ne visos cezario pjūvio operacijos atliekamos iš būtinybės.

Kaip teigia akušerė, www.akuseresmokykla.lt įkūrėja Agnė Škudienė, visi moksliniai tyrimai teigia, kad gimdyti Cezario pjūvio pagalba yra saugu tik tada, kai tai tikrai būtina.

Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja, kad gimdymų Cezario operacijos būdu būtų ne daugiau nei 10-15 proc. Lietuvoje tokie gimdymai sudaro - 25 proc. 

Taigi, šiandien Lietuvoje cezario pjūvio operacijos atliekamos maždaug ketvirtadaliui gimdyvių. 

Dviejų berniukų mama Vilita pasakoja, jog pirmajam gimdymui ji ruošėsi labiau, nei antrajam. Mat laukdamasi Pauliaus jautėsi dar nepamiršusi visų reikalingų žinių. Moteris prisipažino esanti iš tų mamų, kurioms nei pirmas, nei antras gimdymas nėra baisus. Vilita visada galvojo, kad gimdys pati - tai pirmiausia geriau vaikui, mat jo imunitetas, gimus natūraliu būdu, susiformuoja stipresnis.

Pasak medikų, cezario pjūvis gali turėti neigiamų pasekmių visam likusiam vaiko gyvenimui. 

Anot akušerės A.Škudienės, yra daug tyrimų, kurie atskleidžia ryšį tarp gimimo būdo ir vaiko ateities sveikatos, pavyzdžiui, lėtinių ligų kaip cukrinis diabetas, astma, alergijos atsiradimo. Gimstant natūraliais takais, vaisiuje ir mamoje įsijungia visada kaskada naujų procesų, kurie lemia, kad vaisius bus kiek įmanoma sveikas. Na o kūdikis, gimęs Cezario pagalba, yra nepasiruošęs gimimui, nes jo gimimą inicijuoja medikai, nes taip reikia arba taip nori mama ir pan.

Natūralus gimdymas ir mamai yra palankesnis daugeliu aspektų.

Anot akušerės Agnės, moteris, gimdžiusi pati, jei nebuvo jokių komplikacijų, jaučiasi gerai, žvaliai, stipriai ir jau po 2-3 dienų gali vykti namo. Na o po Cezario operacijos mama iki paros būna intensyvios priežiūros terapijoje. Po to jai žymiai sunkiau keltis, po operacijos jai neleidžiama kilnoti daiktų, žinoma, ji negali nešioti savo naujagimio, na ir sveikimo procesas yra gerokai ilgesnis nei gimdant natūraliai.

Vis tik nepaisant to, jog gamta mus moteris yra apdovanojusi gimties stebuklo galimybe, didesnės ar mažesnės baimės mus lydi turbūt viso nėštumo laikotarpiu.

Tad labai svarbu žinios. Neužtenka apsilankyti nėštumo ir gimdymo kursuose poliklinikose ar ligoninėje, nes ten dažniausiai pateikiama tik teorija. Akušerė rekomenduoja paieškoti tokių kursų, kuriuose būtų galima išbandyti tiek gimdymo pozas, tiek pačiupinėti lėlę, kuri panaši į naujagimį, tiek pamatyti vizualiai, kaip viskas vyksta gimdymo metu ir pan.

Na ir galiausiai reikia tinkamai nusiteikti, o tam labai pasitarnauja užkrečiami teigiami pavyzdžiai.

Gimdymas natūraliais gimdymo takais tam tikra prasme - tai atsidavimas nežinomybei. Ir tai neramina mus visas, bet apsidairykite ir tikrai rasite, į ką atsiremti – gal tai mylintis vyras, gal jūsų pačios mama, gal medikai. O gal skirtingais etapais jie visi. Bet visų svarbiausias ramstis - jumyse. Tai jūsų tikėjimas, jog viskas bus gerai!