Ar dula gali dalyvauti gimdyme ligoninėje? Atsako dula Lina

Ar dula gali dalyvauti gimdyme ligoninėje? Atsako dula Lina

29. May 2017, 11:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Ar dula gali dalyvauti gimdyme ligoninėje? Kaip jos ten prisistato? Ar dula gali padėti gimdant namuose? Į šiuos klausimus paprašėme atsakyti dulos Linos Gabrijolavičienės.

Šiuo metu gimdančios Lietuvos moterys medicininę pagalbą gali gauti tik ligoninėse. Didžioji dauguma čia ir gimdo – tad ir dulos jas lydi ten. Ligoninėse dulos prisistato kaip dulos, nebent jos kartu yra ir sesės, draugės ar kitos giminaitės. Aš sakau, kad esu dula, ir personalas žino, kas tai yra. Didžiųjų miestų ligoninės jau yra susidūrusios su tokiais atvejais – atvažiavus reikia pasirašyti dokumentuose, kad gimdyme dalyvaus ir konkreti dula. 

Yra gimdymo vietų, kurios pagal savo vidaus taisykles gimdykloje leidžia būti vienam lydinčiajam – tuomet gimdyvei gali tekti rinktis. Tokias taisykles labai patariu išsiaiškinti iš anksto, ir savo vaiko gimimui rinktis vietą, kuri gali suteikti labiausiai jūsų poreikius atitinkančias paslaugas. 

JAV, kur dulos teikia paslaugas jau daugiau nei 40 metų, kai kuriose valstijose yra ligoninių, turinčių etatines dulas. Tai pagrįsta ekonomine logika – pagal tyrimus, jei gimdyme dalyvauja žmogus, kuris yra ne medicinos personalas ir ne šeimos narys, sumažėja intervencijų, medikamentinio nuskausminimo poreikis, komplikacijų skaičius, taip pat – operacijų skaičius.

Natūralus fiziologinis gimdymas, kuriam nereikia vaistų, procedūrų, itin kvalifikuoto personalo ir sudėtingos technikos, yra pigiausias, tad valstybė yra suinteresuota, kad būtų sudarytos visos sąlygos sveikoms moterims taip saugiai ir pagimdyti.