Ar galima nėštukei skiepytis nuo vėjaraupių?

Ar galima nėštukei skiepytis nuo vėjaraupių?

09. Aug 2017, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Vėjaraupiai – virusinis susirgimas, perduodamas oro-lašeliniu būdu. 90% atvejų vėjaraupiai – vaikų liga, dažniausiai jais suserga vaikai nuo šešių mėnesių iki septynerių metų amžiaus.

Pavojinga užsikrėsti šia liga tik toms moterims, kurios nesirgo ja vaikystėje.

Gydytojas ginekologas jau pirmojo vizito metu nėščiosios klausia, ar ji persirgusi vėjaraupiais, jei ne – patars, kaip šios infekcijos saugotis. Mat nėštumo metu skiepytis nuo vėjaraupių jau negalima.

Tačiau jei ir nesirgote šia infekcija, bijoti ir panikuoti nereikia. Statistika liudija, kad vėjaraupiais suserga tik 5-7 iš 1000 nėščiųjų.

Jeigu visgi baiminatės, kad galite užsikrėsti vėjaraupiais, būtinai atlikite tyrimą, kuris parodys kokį turite šiai infekcijai imunitetą. Ne visos moterys prisimena, kokiomis ligomis persirgo vaikystėje, tad šis tyrimas nustatys 100% tikslumu, kokia tikimybė jums susirgti. Kaip neužsikrėsti vėjaraupiais? Vienintelis patarimas - vengti kontakto su sergančiais žmonėmis ir nebūti šalia juos slaugančių artimųjų.

Kada pavojingiausia susirgti vėjaraupiais?

Pats pavojingiausias nėštumo periodas sirgti vėjaraupiais – pirmas ir antras trimestras. Ši liga nėštumo pradžioje gali iššaukti persileidimą arba gali įtakoti įgimtus vaisiaus defektus.

Sergant vėjaraupiais iki 14 nėštumo savaitės pavojus vaisiui siekia iki 0,4%, nuo 14 iki 20 nėštumo savaitės rizika vaikučiui padidėja 2%. Nėštumo metu užsikrėtus vėjaraupiais taikomas gydymas imunoglobulinu.

Ypač pavojinga užsikrėsti vėjaraupiais paskutinėmis nėštumo savaitėmis, ypatingai likus kelioms dienoms iki gimdymo. Tokiais atvejais naujagimis gali turėti įgimtų spuogų/dėmių, žinomi ir naujagimių mirtingumo atvejai.

Tačiau ir čia yra išeitis: sergant nėštutei vėjaraupiais, gydytojai gali „uždelsti“ gimdymą iki to meto, kai vėjaraupiai nebebus pavojingi vaisiui. Jei gimdymo jau negalima „nukelti“, tuomet mamai ir kūdikiui suleidžiamas imunoglobulinas. Jis neužkerta kelio kūdikiui susirgti vėjaraupiais, tačiau padeda išvengti mirties.

Kada jūs persirgote vėjaraupiais?