Ar galima nėštumo metu gydytis dantis?

Ar galima nėštumo metu gydytis dantis?

30. Apr 2013, 08:00

Kaip tikina odontologai, tokio klausimo neturėtų kilti, nes nėščiosioms kaip ir visiems kitiems tikrintis dantis ir gydyti BŪTINA.

 

Todėl, kad bet koks uždegiminis procesas burnos ertmėje ne tik kelia būsimai mamytei diskomfortą, bet sukelia pavojų tiek jos, tiek vaisiaus organizmui. Tačiau kokiame trimestre tai daryti labiau patartina?

 

Būsimos mamytės Aistės klausimas:

 

Kokiame nėštumo mėnesyje galima tikrintis ir taisyti dantis? Jeigu kariesas nemažas, ar taisymas nepakenks vaikučiui? Iki kada vėliausiai galiu taisytis dantis? O jeigu pradeda danti skaudėti devintą mėnesį, ar tuomet taiso dantis, kaip su nuskausminamaisiais?

 

Pasak odontologijos centro „Medicus Denta“ odontologės Aušros Grigaitienės, dantis nėštumo metu geriausia profilaktiškai tikrinti ir taisyti antrame nėštumo trimeste.

 

Geriau nelaukti vėliau, nes tuomet būsimai mamytei gali būti sunku išsėdėti procedūros metu.  Esant skausmui pagalba suteikiama bet kuriuo nėštumo momentu.

 

Nuskausminti nėštumo metu tikrai galima – taip nėštukė patiria mažiau skausmo ir neigiamų emocijų. Nuskausminamieji nėra kenksmingi būsimam vaikučiui. Tuo tarpu tikrai negalima gydytis pačioms – pajutus skausmą vartoti vaistų be paskyrimo, šiuo atveju geriau pasitarti su gydytoju.

 

Danties skausmas yra ne tik medicininė problema, kai reikia sustabdyti karieso ir bakterijų plitimą, bet ir psichologinė – danties skausmas neretai yra įkyrus ir stiprus, o emocinė mamos būsena yra taip pat labai svarbi būsimam vaikučiui.