Ar galima nėštutei būti kraujo donore?

Ar galima nėštutei būti kraujo donore?

03. Jul 2014, 13:26 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Daugelis mamų nėra abejingos kitų problemoms, todėl kraujo donorystė joms visai suprantamas dalykas. Tik ką daryti, jeigu tuo metu, kai norite paaukoti kraujo laukiatės? 

Ar galima duoti kraujo, kai laukiatės? Specialistų atsakymas - NE.

Nors oficialių mokslinių tyrimų niekas šia tema nesiėmė daryti, bet nei užsienyje, nei Nacionalinis kraujo centras Lietuvoje nėštučių nelaukia. Rodos, besilaukiančių moterų kraujo tūris padidėja ir tai puiki proga pasidalinti tuo su kitais, bet iš tiesų donore tapti negalėsite. Šio papildomo kraujo dabar reikia ne tik jums, bet ir įsčiose augančiam mažyliui.

Be to, duodant kraujo, sumažėja jūsų geležies kiekis, o tai pavojinga kūdikiams.

Net jeigu iki nėštumo REGULIARIAI aukojote kraujo, dabar teks padaryti pertrauką ir palaukti kol gims mažylis. 

O kas, jeigu paaukojote kraujo ir tik paskui sužinojote, jog laukiatės? Taip būna, ypač jeigu kraujo donorystė jums yra nuolatinis dalykas. Vienoms nėštumas baigėsi sėkmingai, o kitoms įvyko persileidimas. Nėra jokių oficialių tyrimų, kurie patvirtintų procentaliai kuo tai gali baigtis. Jeigu taip nutiktų, iškart praneškite jus prižiūrinčiam gydytojui, kad jis galėtų skirti papildomų vitaminų ar maisto papildų. 

Kada vėl galėsite aukoti kraujo? Po gimdymo palaukite bent šešių savaičių ir leiskite organizmui atsigauti ir tik tada galvokite apie donorystę.