Ar gimdyme gali dalyvauti ir dula, ir vyras? Atsako dula Lina

Ar gimdyme gali dalyvauti ir dula, ir vyras? Atsako dula Lina

09. May 2017, 07:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kartu su dula Lina Gabrijolavičiene atsakome į dažniausiai pateikiamus klausimus. Kviečiame ir jus siųsti savuosius redakcija@mamyciuklubas.lt.

Šios dienos klausimas: Ar gimdyme gali dalyvauti ir dula, ir vyras? Ar reikia rinktis?

Klausimas, kam reikalinga dula, jei dalyvaus vyras, kyla beveik kiekvienai porai – ypač, jei laukiamasi pirmojo vaiko. Visų pirma, vyras yra stipriai emociškai įsitraukęs į procesą – nors nieko nedaro savo kūnu, tačiau taip pat aktyviai dalyvauja savo vaiko gimime. Baimė dėl moters ir vaiko sveikatos ir gyvybės, jaudulys dėl jos patiriamo nepatogumo ar skausmo, analogiško proceso patirties neturėjimas, neįprastas bendravimas su personalu – patiriant visa tai, gali būti sunku išlikti ramiam ir užtikrintam.

Be to, daugeliui vyrų yra lengviau veikti, nei tiesiog stebėti (kartais keliolika valandų ar kelias paras) procesą, kuriame intensyviai dalyvauja jo moteris. Dula paprastai gali išlikti rami – dėl savo patirties, dėl žinių ir asmeninių savybių, ir perteikti šią ramybę gimdančiajai. Kai kurioms prireikia ir daugiau pagalbos rankų – padėti išlaikyti vaiko įsistatymui tinkamą pozą, masažuoti strėnas, paduoti atsigerti ar atvėsinti kaktą, atsakyti į personalo klausimus arba užtikrinti, kad gimdyvė nei akimirkos nebus viena.  

Yra ligoninių, kurios pagal savo vidaus tvarką į gimdyklą priima tik vieną lydintį asmenį, tuomet gali tekti rinktis. Geriau šią tvarką žinoti iš anksto – visos įstaigos leidžia nėščiosioms apsilankyti ir apsižiūrėti, užduoti klausimus ir išsiaiškinti, kokios yra jų įprastos praktikos.

Lietuvoje galima gimdyti bet kurioje gimdymo skyrių turinčioje valstybinėje įstaigoje – pasidomėkite iš anksto, kurios teikiamos paslaugos jums yra priimtiniausios.