Ar nėštukei galima valgyti grybus?

Ar nėštukei galima valgyti grybus?

17. Feb 2017, 07:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Svarbiausia grybų ypatybė yra ta, jog jie labai maistingi dėl juose esančio baltymo, kuris panašus į mėsoje esantį baltymą. Todėl grybai vegetarams ir pakeičia mėsą. Be to, grybuose yra B, P, A, C vitaminų.

Juose dar yra daug nikotino rūgšties, cinko ir vario. Apskritai jie labai naudingi visiems, taip pat ir nėščioms. Tačiau grybai gali sukelti alergiją, o nėštutės, kurias kankina toksikozė, grybų visai netoleruoja.

Kaip juos paruošti?

Nėščiosioms grybus galima valgyti arba troškintus, arba virtus, kepti nerekomenduojama. Be to, termiškai grybai turi būti apdorojami ne mažiau kaip 1 valandą, tokiu būdu sunaikinamos galimos juose esančios nuodingos medžiagos. Žinoma, ne kiekviena iš mūsų yra puiki grybų žinovė ir supranta, kurie iš jų yra valgomi, o kurie nuodingi, todėl geriau juos pirkti iš tikrų žinovų.

Bet geriau iš pardavėjų gatvėje nieko nepirkite, nes neaišku, kur ir kokius grybus jie rinko. Prekybos centruose galite įsigyti austrių, baravykų, pievagrybių ir kitų grybų, užaugintų arba namų, arba šiltnamio sąlygomis, tad dėl jų vartojimo saugumo galite neabejoti. Prieš vartojimą atidžiai patikrinkite visus grybus. Nė vienas iš jų neturi būti suraukšlėję, suspausti ar juolab su pelėsiais. Tokius be gailesčio išmeskite.

Ar galima nėščioms marinuotų, sūdytų džiovintų ar konservuotų grybų?

Pirmiausia, visi išvardinti variantai užleidžia vietą natūraliems maisto produktams. Antra, ne visi šie grybai yra saugūs. Acte marinuoti grybai gali sukelti pilvo skausmą ir rėmenį, o sūdyti grybai gali sukelti patinimus (druska sulaiko skysčius organizme). Konservuoti apskritai nenaudingi sveikatai.