Ar nėštumo metu patyrėte depresiją?

Ar nėštumo metu patyrėte depresiją?

17. Oct 2012, 09:00


Statistika rodo, jog 9 procentai moterų nėštumo metu patiria depresiją, o pogimdyvinė depresija ištinka apie 10-15 procentų gimdyvių.

 

Šia liga gali susirgti bet kuri neseniai pagimdžiusi moteris, tačiau tai nereiškia, kad ji yra blogesnė mama ar prasčiau pasiruošusi motinystei. Depresija - tai liga ir moteris niekuo dėta, kad susirgo.

 

Moteriai būtina pagalba, nes ji pati negali įveikti pokyčių, kuriuos organizme sukelia hormonų kaita. Priežasčių, įtakojančių depresijos vystymąsi, yra ir daugiau, todėl žinant jas, galima sumažinti riziką susirgti šia liga.

 

Laiku nenustačius pogimdyvinės depresijos diagnozės ir neskyrus tinkamo gydymo, liga gali išsivystyti į chronišką depresiją ir trukdyti prieraišumo tarp motinos ir kūdikio formavimuisi.

 

Prisirišimas prie motinos vaikui labai svarbus dviem aspektais: teikia galimybę ne tik tenkinti fizinius poreikius, bet ir kurti psichikos struktūrą. Be šio ypač artimo ryšio vaikas negali tinkamai psichologiškai bręsti bei įgyti bendravimo su aplinka įgūdžių.

 

Susirgusi depresija mama pati nepastebi, kad serga. Ir ne tik ji. Nors apie tai kalbama ir tarsi visi žino, kad egzistuoja tokia liga, artimiems žmonėms nelengva pripažinti, kad kaip tik mano žmona, duktė ar draugė susirgo. Jei nieko nedaroma, iš šios duobės moteris gali ilgai neišlipti.

 

Nėra idealių tėvų, kurie sukurtų absoliutų saugumą bei dvasinę ramybę savo vaikams. To ir nereikia. D.Winnicottas, vienas žymiausių psichoanalitikų, įvedė terminą „pakankamai gera mama“, taip pabrėždamas, kad idealių tėvų nebūna.

 

Be streso sveikas žmogus neužauga. Svarbu, kad stresas nebūtų pernelyg stiprus, pernelyg ilgalaikis ir nesuvaldomas. Sveikus vaikus užaugina ne idealūs, bet pakankamai geri tėvai.

 

Ką reiškia būti tokiais tėvais, kaip atpažinti pogimdyvinės depresijos simptomus, kaip padėti jaunoms mamos – apie tai plačiau kalbama psichologės paskaitoje Vilniaus miesto visuomenės sveikatos biure. 


Spalio 10 ir 17 d. 15.00 - 18.00 val. Psichologo paskaita - konsultacija  ,,Pogimdyvinės depresijos. Ligos simptomai, priežastys, gydymas."