Ar nėštutė gali vartoti ibuprofeną?

Ar nėštutė gali vartoti ibuprofeną?

07. Dec 2015, 08:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Esame visuomet pasiruošę surasti specialistų atsakymus - rašykite redakcija@mamyciuklubas.lt ir klauskite!

Šįkart mama Evelina teiraujasi:

"Nuo seno žinau, kad maitinančioms ir nėštukėms skausmo, ligos ar panašiu atveju saugu vartoti paracitamolį, o o ibuprofenai yra uždrausti. Bet interneto playtybėse radau vienos medicinos studentės žinutę, kad tai pasenusi nuomonė, cituoju: " Paracetamolis yra A grupe, o ibuprofenas B ir jie abu nekenkia. Jau dauguma akušerių pataria gerti ibuprofeną, o ne paracetamolį. Ankščiau buvo įprasta skirti tik paracetamolį".

Gal būtų šiuo klausimu kažkoks rimtesnis pasiaiškinimas ir atsakymas? "

Atsako "Tarandės šeimos klinikos" šeimos gydytoja Neringa Sakalauskė:

"Nėštumo metu vartoti vaistus yra sąlyginai saugu. Esant lėtinėms ligoms, nemalšinant užsitęsio skausmo, nėščiosioms padidėja rizika susirgti aukšto kraujospūdžio liga, nerimo sutrikimais ar net depresija.

Ūmiam skausmui, uždegimui malšinti dažniausiai renkamasi iš  3 vaistų: paracetamolio, aspirino ir ibuprofeno. Aspirino nėštumo metu nereiktų vartoti dėl jo slopinančio poveikio trombocitams -  galimo kraujavimo. Tiek ibuprofenas, tiek paracetamolis, mažomis terapinėmis dozėmis ir tumpalaikiam gydymui yra saugūs, tačiau reiktų vengti vartoti Ibuprofeną po 32 nėštumo savaitės, nes gerokai padidina priešlaikinį arterinio latako užsidarymą.

Nepamiškite, kad vaistus parenka nėščiasias prižiūrintis gydytojas."

 


Ekspertai

Neringa Sakalauskė

Šeimos gydytoja, neringa.sakalauske@kraujotyrimai.lt
Neringa Sakalauskė in-vecaku-skola