Ar nutraukti žindymą, prieš gimstant kitam vaikeliui?

Ar nutraukti žindymą, prieš gimstant kitam vaikeliui?

06. Nov 2017, 07:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Iš Svajūnės laiško:

Sveiki. Turiu nuostabų vienerių metų sūnų, vis dar maitinu krūtine. Iškilo klausimas apie žindymą - esu nėščia (9 savaitės). Ar reikia nutraukti žindymą, prieš gimstant kitam vaikeliui? Esu girdėjusi, kad reikia duoti krūtinei pailsėti, taip pat galiu netekti pienelio kitam kūdikėliui gimstant. O kaip yra iš tikrųjų? Mano sūnelis tikrai dar nori tęsti šį ritualą.

Konsultuoja akušerė, dviejų mažylių mama, "Gandras lizdas" įkūrėja Ieva Girdvainienė: 

Kai gims antrasis kūdikis, pirmajam bus vos metai su trupučiu. Tokioje situacijoje optimalus sprendimas – žindyti abu skirtingo amžiaus vaikus. Kai kada tai vadinama maitinimu tandemu. Jei vaikų amžiaus skirtumas labai nedidelis, toks maitinimas mamos organizmui bus kažkas panašaus į dvynukų maitinimą. 

Tačiau tam, kad maitinimas nepakenktų nėštumui, svarbu tinkamai pasirūpinti savimi.
  • Mityba 
Visų pirma, mamai būtina visavertė mityba: įvairus maistas, pakankamas jo kiekis, veikiausiai prireiks ir geriamų vitaminų bei mineralų papildų. Jei mityba nebus ideali, mamos organizmas maistingiausias medžiagas vis tiek paskirstys besivystančiam vaisiui ir pieno gamybai, tad pačios mamos sveikatai naudos teliks vos trupinėliai.
  • Poilsis
Taip pat itin svarbu suteikti mamai galimybę pailsėti. Kuo dažniau sulauksite pagalbos iš namiškių – tuo geriau bus abiem mažyliams.
  • Taisyklingas žindymas 
Nėštumo metu speneliai neretai tampa jautrūs, tad maitinant kūdikį kai kurios mamos neišvengia nemalonių, skausmingų dilgčiojimų. Tokiu atveju, labai svarbu stebėti, kad kūdikis apžiotų spenelį taisyklingai. Paprastai ilgesnį laiką žindančios mamos nustoja kreipusio dėmesį į šią smulkmeną: vaikas žinda gerai, pieno yra, neskauda – vadinasi, viskas puiku.
 
Mamai pastojus skausmai gali atsinaujinti, kaip maitinimo pradžioje, todėl kuo greičiau reikėtų pasitikrinti, ar žindymo procesas vis dar taisyklingas: įkiškite spenelį mažyliui į burną lygiai taip pat, kaip tai darėte, kol jis buvo naujagimis, kaip galima giliau, stebėkite, kad jis būtų pilnai apžiotas visą žindymo laiką, jei reikės – pataisykite, paduokite iš naujo.
 
Kartais skausmai atsiranda net ir kūdikiui taisyklingai žindant, jie gali trukti keletą dienų ar net savaičių. Gimus antrajam kūdikiui jie tikrai liausis.
 
Sėkmės.