Ar paisote prietarų nėštumo metu?

10. Feb 2015, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Jeigu nėštumo metu būsimoji mama išgražėja, gims berniukas. Nes jei laukiesi mergaitės, ji nusineša visą grožį. Tokiais ir panašiais mitais apipintas visas laukimosi periodas.

Kas yra mitas? Mitas, ypač tas, kuris vienaip ar kitaip susijęs su žmogaus sveikata – neretai kyla iš baimės. Bet ar pagrįsta ta baimė?

Trečiojo mažylio besilaukianti Kristina pasakoja, jog kiekvienas laukimasis jai buvo ypatingas, unikalus ir toks vienintelis. Tačiau visus juos vienijo mitai, kuriuos nori nenori tau pasakoja beveik kiekvienas sutiktas žmogus.

1 MITAS Jei mamos pilvukas yra žemai ir atsikišęs, ji laukiasi berniuko.

"Tai visiškas mitas. Mamos pilvo forma priklauso tik nuo vaisiaus padėties gimdoje. Be abejo, ir nuo klubų apimties, ir nuo mamos ūgio - priklauso nuo anatominių ir fiziologinių mamos ypatumų ", - patikino gydytoja akušerė, „Gandro lizdas“ įkūrėja Ieva Girdvainienė.

2 MITAS Sakoma, jei mamos oda yra lygi, graži, ji laukiasi berniuko, nes mergaitė neva "atima" visą mamos grožį.

"Jei mama yra išgražėjusi, kupina jėgų, vadinasi, vyrauja vyriški hormonai, kas yra nelogiška, tiesa. Jei mama laukiasi mergaitės, kuomet ir vyrauja estrogenai, kaip tik yra daugiau šansų, kad moteris gali suspindėti, kad nebus bėrimų, pagerės odos, plaukų, nagų strukūra. Nes fiziologiškai vyrauja moteriški hormonai - estrogenai. Todėl moteris, kuri laukiasi mergaitės, kaip tik labiau sužydi. Tai yra atvirkštinis mitas, bet negalima teigti šimtu procentų, nes kiekvienas moters kūnas yra individualus", -  pasakojo gydytoja akušerė.

3 MITAS Kūdikis paima kalcį iš mamos.

"Yra mitas, kad vaikelis pasiima kalcį iš mamos, nes jam jo reikia kaulų gamybai. Bet odontologai šypsosi dėl to, sakydami: jei prižiūrėsime dantis nuolat, tada nebus problemų su jais. Mamos dantys genda dėl to, nes ji kartais patingi, stokoja higienos, rečiau lankosi pas odontologus nėštumo metu", - pastebėjo I.Girdvainienė.

4 MITAS Jei kankina skrandžio rūgštingumas, auga vaiko plaukeliai.

Jei kankina skrandžio rūgštingumas, tuomet vaikučiui auga plaukeliai. Anot gydytojos Ievos, tai dar vienas mitas: "Vieni kūdikiai gimsta su plaukučiais, kiti ne. Bet moters skrandžio rūgštingumas priklauso nuo skrandžio padėties. Rūgštingumas labiau kankina moteris, kurioms daugiau padidėjęs svoris, kurioms būdingas gastroezofaginis refliuksas".

5 MITAS Lipimas laiptais ar užuolaidų kabinimas skatina gimdymą

Ar tiesa, jog judėjimas, lipimas laiptais ar užuolaidų kabinimas gali paskatinti niekaip neprasidedantį gimdymą?

Moterys, kurioms yra pernešiotas nėštumas, mėgsta sakyti, jog jos turi daugiau judėti, laipioti laiptais tam, kad paskatintų gimdymą. Tačiau akušerė I.Girdvainienė sako, jog fizinis krūvis nėščiajai, ypač prieš pat gimdymą nėra reikalingas, tad tikrai nereikia specialiai lipti ar ką nors nešti ir pan. 

"Vienintelis būdas paskatinti gimdymą - tai prišaukti meilės hormoną oksitociną. O jo daugiau gaminasi tada, kai mes bučiuojamės 20150209183744-77440.jpg, apsikabiname, mylime savo vyrą ir artimuosius. Oksitocinas tiesiogai susijęs su gimdymo veikla", - paaiškino gydytoja akušerė Ieva.

O jūs ar turėjote kokių nors prierarų ir jų laikėtės nėštumo metu?