Ar pavojinga nėštumo metu sloguoti?

Ar pavojinga nėštumo metu sloguoti?

25. Sep 2017, 08:00 Aistė_mamyciuklubas.lt Aistė_mamyciuklubas.lt

Laukimosi periodu visiškai niekuo nesusirgti, tarkime, kad ir paprasčiausia sloga, pavyksta ne visoms. Moteris juk negyvena vakuume. Ji ir dirba, ir eina į parduotuvę, svečius, kiną, teatrą. 

 Į klausimus atsako medicinos centro „Maxmeda“ gydytoja ginekologė dr. Žaneta Kasilovskienė; www.maxmeda.lt

Ar tiesa, kad laukiantis sirgti – pavojingiau?

Taip. Nes nėštumo metu moters organizmas veikia truputį kitaip. Laukiantis dažniausiai sergama ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų ligomis, kurias sukelia virusai. Šiomis ligomis užsikrečiama oro lašeliniu būdu nuo sergančio asmens. Žmogaus organizmas tampa nebe toks atsparus virusams, kai jis peršąla, perkaista, yra pavargęs, netinkamai maitinasi arba nuolat išgyvena stresines situacijas. Besilaukianti moteris, kuri stengiasi pakankamai ilsėtis, sveikai ir taisyklingai maitinasi, nepervargsta, neturėtų sirgti dažniau nei įprastomis gyvenimo aplinkybėmis. Tačiau realybėje būna visaip.

 Kodėl nėštumo metu negalima ignoruoti netgi paprasčiausios slogos?

Nes ji, o taip pat ir gerklės skausmas, nėštumo metu kur kas dažniau linkęs komplikuotis:  sinusitu, vidurinės ausies uždegimu, tonzilitu, bronchitu, plaučių uždegimu ir pan. Negalavimas niekada nepraeina per dieną, tad labai svarbu tinkamai išsigydyti, pailsėti, pagulėti. Liga dažniausiai komplikuojasi tada, kai „prisideda“ ir kokia nors bakterija. O bakterijas nugalėti pajėgūs tik antibiotikai.

 Ar susirgus galima vartoti vaistų?

Taip, o kartais net ir būtina. Tačiau visada prieš pradedant ką nors vartoti, geriausia iš pradžių pasitarti su gydytoju.

Slogą, užgultą nosį, gerklės skausmą puikiai gydo vietinio poveikio vaistai: jūros vanduo,  homeopatiniai ar žoliniai nosies bei gerklės purškalai, tepalai, čiulpiamosios pastilės, inhaliacijos. Tokie vaistai kūdikiui tikrai nepadarys jokios žalos, o savijautą pastebimai pagerins. Jei liga komplikavosi, tuomet gali tekti vartoti ir kitokių vaistų. Tačiau niekas neskiria tokių, kurie būtų žalingi mamai ar vaisiui.

Jei pakilo temperatūra, saugiausia vartoti paracetamolį. Žinoma, jį vartoti taip pat reikėtų apdairiai, saikingai, tuomet kai temperatūra pakyla iki 38°C ir aukščiau, mat mamai smarkiai karščiuojant, nekaip jaučiasi ir kūdikis (gali perkaisti). Taip pat labai svarbu gerti pakankamai skysčių, nes karščiuojant, gausiai prakaituojama. Peršalus karščiavimas paprastai trunka 3-7 dienas. Jei aukšta temperatūra nekrinta, laikosi ilgiau nei turėtų, vaistų turėtų skirti gydytojas.

 Ar įmanoma virusų išvengti?

Saugotis verta. Norint nesirgti, patartina vengti masinių žmonių susibūrimų vietų, dažniau plauti rankas, vėdinti patalpas, pakankamai ilsėtis, sveikai maitintis. Jei artimoje aplinkoje yra sergančių asmenų, geriausia kurį laiką su jais bendrauti mažiau arba bendrauti dėvint kaukę.

 Kas stiprina imunitetą?

Fermentuoti pieno produktai: kefyras, jogurtas, taip pat įvairios vaistažolių arbatos, kuriose gausu vitamino C, imbieras, česnakas, citrina, medus (jei nealergizuoja). Žinoma, visas šias stiprinančias priemones prisiminti reikėtų ne jau susirgus, o vartoti profilaktiškai nuolat.

 O jei prikibo gripas?..

Pavojingiausios yra gripo komplikacijos. Susirgus nepaprastai svarbu laikytis gydytojo rekomendacijų. Jei nėštumas yra planuojamas iš anksto, geriausia nuo gripo pasiskiepyti.

Ekspertai

Žaneta Kasilovskienė

„Maxmeda“ ginekologė, medicinos mokslų daktarė
Žaneta Kasilovskienė in-vecaku-skola