Ar po Cezario operacijos įmanomas natūralus gimdymas?

16. Sep 2015, 09:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Cezario pjūvio operacija – toks medikų sprendimas neretai mamai nuskamba kaip nuosprendis, po kurio vienu svarbiausiu klausimu tampa - o kitąkart ar aš galėsiu pagimdyti pati?

Pasak medikų, vis dar vyksta intensyvios diskusijos apie tai – ar gimdymas natūraliais gimdymo takais ir Cezario pjūvio operacijos dėka yra lygiaverčiai gimdymai. Ir vis daugiau argumentų yra priskaičiuojama natūralaus gimdymo naudai.

Pasak gydytojos akušerės ginekologės Eglės Miliuvienės, Cezario pjūvio operacija ir natūralus gimdymas nėra lygiaverčiai, nes natūralus gimdymas turi daugiau privalumų nei operacija.

"Naujagimis, natūraliai gimdamas, patenka į šiltesnę ir draugiškesnę aplinką, patiria mažiau streso. O Cezario pjūvis yra operacija, o kiekviena operacija turi pooperacinių komplikacijų riziką", - pasakojo gydytoja.

Tai tik vos keli išvardinti gydytojos skirtumai. Tačiau kartais nutinka taip, kad net ir labai norėdamos pagimdyti pačios dėl vienokių ar kitokių susiklosčiusių svarbių aplinkybių mes išgirstame gydytojų sprendimą - Cezorio pjūvis neišvengiamas. Tuomet kirba klausimas - o planuojamą kitą vaikelį, ar galėsiu pagimdyti pati?

Pagal statistiką, 20-25 procentai moterų po buvusios Cezario operacijos, anot gydytojos akušerės ginekologės E.Miliuvienės, sėkmingai pagimdo natūraliais gimdymo takais.

Tokia sėkmės istorija ištiko ir Justę, sūpuojančią jau antrajį sūnų Gabrielių, kuris jau gimė natūraliu būdu, priešingai nei pirmagimis sūnus.. "Tikrai nesitikėjau, kad galėsiu pagimdyti natūraliai, nes ir gydytojai sakė, kad mažai šansų. Būna, kad pagimdo, bet tai nėra dažnas variantas", - pasakojo mama.

Yra keli veiksniai, kai galima tikėtis sėkmingo natūralaus gimdymo po buvusios Cezario operacijos:

- pastojimo laikas,

- jeigu yra atliktas skersinis pjūvis gimdoje

- jeigy nėščiosios dubuo yra pakankamai plačių matmenų

- jeigu nėra anksčiau buvę gimdos operacijų.






25. Sep 2015, 20:40

sveiki. noreciau pasikonsultuoti. ar lb pavojinga pastoti po cezario pjuvio kai pirmam vaikiukui dar tik metai ir tarp ju bus tik pusantru metu skirtumas?