Ar tikrai nėštutei nekenkia viena kita cigeretė?

Ar tikrai nėštutei nekenkia viena kita cigeretė?

13. May 2015, 07:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Iš mamos laiško:

„Sveiki, norėjau paklausti dėl savo draugės - ji nėščia 35 savaitės ir rūko maždaug po 5 cigaretes per dieną. Kokia tikimybė, kad vaikas gims nesveikas?“

Konsultuoja gydytoja akušerė ginekologė Jūratė Žmuidzinaitė, Baltijos Amerikos klinika

Idealiausia mesti rūkyti iki pastojant

Iš tiesų, rūkymas yra labai žalingas, neteisios moterys, galvojančios, kad viena kita cigaretė nekenkia. Iš tikrųjų, mokslininkai jau yra įrodę, kad rūkančios moterys turi daugiau nėštumo komplikacijų, joms dažniau įvyksta persileidimas, būna  placentos pirmeiga, gimsta mažesnio svorio vaikeliai, diagnozuojamas vaisiaus augimo sulėtėjimas. Visos būsimos mamytės turėtų pagalvoti apie tai, kad pastojus ar planuojant nėštumą, reikia mesti rūkyti.

Idealiausia, kad mamytė tai padarytų kuo anksčiau, geriausia, pusė metų ar 4-5 mėnesiai iki pastojant. Ir galima mesti rūkyti kartu su vyru, tada būtų lengviau abiems ir geriausia vaikučiui.

Gimsta priklausomi nuo nikotino naujagimiai

Rūkančių mamyčių vaikučiai gimę gali kentėti nuo pripratimo simptomų, jiems gali drebėti rankos, džiūti burna. Savijauta panašiai tokia, kaip ir metus rūkyti. Pasekmės rūkančių mamų vaikučiams galima vardyti ilgai.

Mokslininkai įrodė, kad rūkančių moterų naujagimiai gimsta mažesnio svorio, apie 200 -300 g mažesni, tokie vaikučiai turi kvėpavimo takų patologijų. Dažnai jiems būna kvėpavimo takų ligos, bronchinės astmos požymiai, gali sutrikti vystymasis - tai galima pavadinti ilgalaikėmis rūkymo pasekmėmis.

Nė vienos cigaretės

Tik visiškas rūkymo atsisakymas (o ne sumažinimas iki kelių cigarečių) gali apsaugoti vaiką nuo galimų nikotino pasekmių. Kartais rūkančios moterys, sužinojusios, kad laukiasi, pradeda rūkyti mažiau ar lengvesnes cigaretes, tačiau tai tik bandymas save apgauti. Kiekviena moters surūkyta cigaretė turi įtakos vaisiui ir ji turi mesti rūkyti kuo greičiau. 9 mėnesiai – trumpas laiko tarpas, dėl vaikelio moteris turi pasistengti, jai reikia gerinti ne tik savo, bet ir būsimo vaikučio sveikatą.

Nemažiau kenksmingas pasyvusis rūkymas, kai moteris nuolat būna šalia rūkančiųjų. Tada pasekmės tokios, kaip kad ji rūkytų pati.

Rūkymas kenkia ir žindančioms mamytėms. Joms gali sumažėti pieno kiekis, nukenčia pieno kokybė. Rūkanti žindyvė nikotiną perduoda vaikučiui, taip lėtinamas jo vystymasis.