Atsako dula Lina: kas yra dula?

Atsako dula Lina: kas yra dula?

20. Mar 2017, 11:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Raimondos Vyšnios nuotrauka

Dula - Lietuvoje neseniai atsiradęs žodis vis dar apipintas mitais ir nežinia. Pradedame rubriką, kurioje supažindinsime jus daugiau su dulų veikla Lietuvoje. Kviečiame ir jus  redakcija@mamyciuklubas.lt siųsti klausimus duloms į kuriuos atsakys dula Lina Gabrijolavičienė.

Pradėkime nuo pradžių ir sužinokime, kas yra dula ir ką išvis reiškia šis žodis?

Dula Lina atsako:

„Žodis dula kilęs iš graikų kalbos ir reiškia „vergė“, „moters tarnaitė“. Lietuvoje kartais vartojami terminai gimdyvės padėjėja, gimties sesuo. Dulų asociacija savo veiklos pradžioje sąmoningai svarstė, kokį vardą ir kodėl pasirinkti. Žodis trumpas, aiškus, senas, įsitvirtinęs kitose šalyse – anglakalbiai vartoja doula, Latvijoje jis taip pat vartojamas, tad buvo nutarta, kad yra tinkamiausias, nors dar neįprastas. 

Lietuvoje pirmosios dulos ėmė veikti 2013 metais, pirmieji mokymai pasaulyje vyko 1988m.  JAV – tuo metu, kai buvo įrodyta, kad gimdymui didelę teigiamą įtaką daro geras emocinis moters nusiteikimas. Kadangi  XX amžiuje bendruomeniniai ryšiai buvo susilpnėję ir dauguma gimdančiųjų neturėjo artimų giminaičių ar draugių, turinčių gerą gimdymo patirtį, žinių ir laiko, kurias galėtų pasikviesti gimdydamos, atsirado dulos. Jos rūpinasi psichologine moters savijauta ir pasitenkinimu gimdymu – tuo, ko medicinos personalas neprivalo ir ne visada turi galimybių suteikti.“

Jūsų klausimų laukiame komentaruose arba redakcija@mamyciuklubas.lt.

Daugiau apie dulas galite sužinoti www.dula.lt.

Asmeniškai Linai galite parašyti info@miestomamos.lt