Bijau gimdyti - ką daryti?

Bijau gimdyti - ką daryti?

05. May 2016, 07:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Turbūt kiekviena nėštukė, paklausta apie savo baimes, paminėtų gimdymo baimę. Nusprendėme pasidomėti apie gimdymo baimes ir paklausti specialisto nuomones. 

Konsultuoja Psichologinio Konsultavimo Grupės ( http://www.pkg.lt) psichologė Gintarė Meslinienė:

Baimės jausmas, kylantis nepatirtoje situacijoje, visai natūrali reakcija. Ši jausmą galima suvaldyti daugiau sužinojus apie jus gąsdinančią situaciją– išsirinkite gimdymo namus, nueikite apžiūrėti gimdyklos, palatų, susipažinkite su personalu ar net su jūsų gimdymą priimsiančiu daktaru, su savo gydytoju aptarkite gimdymo planą. Tuomet žinosite ko tikėtis. Tai tikrai apramins ir suteiks saugumo jausmą.

Kalbant apie gimdymo skausmo baimę, gimdyvėms pakiša koją laki vaizduotė, kuri mus nuneša į fantazijas apie skausmą, kentėjimą ir kitus dalykus. Gimdyme pati sudėtingiausia fazė (bet ir pati trumpiausia) yra tuomet kai gimdymo kaklelio atsivėrimas 9 cm., tačiau kuomet dar nevyksta vaisiaus išstūmimas.

Moteris jaučiasi pasyvi, negalinti kontroliuoti situacijos, turinti tik išlaukti. Tokia būklė gali suketi panikos jausmą, nes vaizduotė įsibėgėjusi prikuria nebūtų dalykų ir mus išmuša iš savikontrolės. Jei esate gana emocinga, pasirenkite šiai situacijai – nukreipkite savo dėmesį į „čia ir dabar“ – gydytojai manimi rūpinasi, brangusis šalia, viskas kontroliuojama.

Arba priešingai – pažabokite savo lakią vaizduotę, tegu ji jus nuneša prie jūros, į mylimą sodybą ar kur kitur, kur jūs galite atsipalaiduoti.

Dėl gimdymo skausmo – kiekvienas žmogus turi skirtingą skausmo slenkstį – kas vienam skauda, kitam tai menkas dilgčiojimas. Todėl ir negaunate vieningos nuomonės. Tik 5 procentai moterų gali pasigirti, jog priklauso kraštutinumams – „be proto skaudėjo“ ir „gimdyčiau ir gimdyčiau, visai neskaudėjo“.

Visas kitas apvalus skaičius 95 procentai priklauso statistiniam vidurkiui. Tad tikimybė, jog patirsite pakeliamą skausmą labai didelė".