Būsimos mamos svoris: ginekologės patarimai

Būsimos mamos svoris: ginekologės patarimai

20. Nov 2012, 09:00

 

Kiek būsima mamytė turėtų priaugti svorio nėštumo laikotarpiu (kokios  yra normos)? Jeigu priauga daugiau nei norma, ar tai yra blogiau mamai ir kūdikiui? Gal yra kokie pavojai?

 

Šie klausimai neretai iškyla ne vienai būsimai mamytei, tad to pasiteiravome ginekologijos klinikos „Maxmeda“ gydytojos ginekologės Sonatos Rakšnienės.


Nėštumo metu moterys svorį priaugą skirtingai. Tikslių svorio normų nėra. Jei iki nėštumo moters KMI (kūno masės indeksas) buvo normalus, tai rekomenduojama priaugti apie 11 – 16 kg.

 

Jei  moteris iki pastojimo turėjo viršsvorį, t.y., jei jos KMI 25 – 29, jai rekomenduojama priaugti 7 – 11,5 kg. Jei KMI daugiau 30, tai priaugtas svoris per nėštumą neturėtų viršyti 5 – 9 kg.

 

Nėštumo pradžioje iki 12 nėštumo savaitės nėščioji priauga apie 1 – 2 – 3  kg, tiek pat netenka arba svoris šiuo laikotarpiu lieka tas pats. Yra paskaičiuota, kad nėštumo II trimestre rekomenduojama priaugti apie 300 g per savaitę, III nėštumo trimestre priaugto svorio kiekis neturėtų viršyti 500 gramų per savaitę.

 

Jei nėštumo metu nėščioji priauga daugiau svorio, tai padidėja Cezario pjūvio operacijos tikimybė, toms moterims dažniau išsivysto gestacinis diabetas, padidėja arterinis kraujospūdis, padidėja priešlaikinio gimdymo ir gimdymo traumų tikimybė. Priaugus daugiau svorio, sunkiau jį numesti po gimdymo.

 

Medicinos centras " MAXMEDA" Vilniuje

 tel. 2137708, mob. 862078846

www.maxmeda.lt

22. Nov 2012, 12:21

Man beliko tik 3 savaiteles iki gimdymo,o nuo pat pradziu priaugau tik 6kg, bet pries ppastodama buvau prisiauginus dar papildomai keleta kg,matyt kunas atsargas kaupesi ,o pirmaisiais menesiais juos praradau 😀 Nors daug ka stebina,kad tiek priaugau,bet maziukas stiprus ir didelis,ir visi tyrimai perfect 😀 Kad ir pats pilvukas mano atrodo lyg 5 men nestumo 😃D Niekas netiki kad gimdysiu tuoj 😀)

gintarerei gintarerei 20. Nov 2012, 20:51

as buvau priaugusi 21 kg, jokiu problemu nestumo metu neturejau, tiesiog pabaigoje tik reikejo stebeti kraujospudi, nes buvo uzkiles...bandziau ir riboti mityba ir ne, tiesiog jis augo kai pant mieliu. Pagimdziau pati, labai greitai ir pakankamai lengvai 😀