Būsimos mamytės, ar drąsiai vairuojate?

Būsimos mamytės, ar drąsiai vairuojate?

13. Apr 2013, 08:30

Ar turime Mamyčių klube vairuojančių nėštučių? Kaip jaučiatės už vairo? Pažiūrėkime, ką sako apie tai specialistai.

 

Dėl vairavimo nėštumo metu, pasak šeimos gydytojo Renato Dainiaus, vieningos nuomonės tarp medikų nėra.

 

"Vieni mano, kad nėščiajai pakankamai saugu vairuoti, kadangi nėštumas yra ne liga. Kitų gi nuomone, nėštumas yra padidintos rizikos būsena, todėl vairuoti pavojinga. Aš laikausi pastarosios nuomonės ir nėščiosioms patariu automobilio nevairuoti, išskyrus atvejus, kai nėra kitos išeities", - patarė gydytojas.

 

Galimi pavojai nėščiajai vairuojant:

 

Psichologiniai pavojai

 

Visi žino, kad nėštumo metu padidėja nervinis jautrumas, todėl moteris greičiau susijaudina ir pajunta stresą. Taigi, vairavimo metu, nėščioji stresą patiria greičiau, dėl ko gali priimti neteisingą sprendimą, didėja auto įvykio galimybė.

 

Streso metu taip pat įsitempia pilvo ir gimdos raumenys, todėl atsiranda persileidimo ar priešlaikinio gimdymo pavojus. Nepamirškime ir to, kad nėščiosios reakcija neretai lėtesnė, kadangi ji greičiau pavargsta.

 

Mechaniniai pavojai

 

Iš mechaninių poveikių paminėčiau pilvo suspaudimą ar smūgį, kurį moteris gali patirti netgi staigiai stabdant, taip pat vibraciją. Šie veiksniai taip pat gali sukelti pilvo ir gimdos raumenų įsitempimą ir persileidimą ar priešlaikinį gimdymą.

 

Neigiamai veikia dujos, kvapai, temperatūrų kaita. Kondicionieriaus naudojimas neretai sukelia peršalimus. Kiekvienu atveju mama turi apsispręsti pati, įvertinti riziką ir nutarti – vairuoti ar ne.

 

Absoliučiai nepatariu vairuoti, kai yra bet kokia nėštumo patologija, pavyzdžiui, padidėjęs kraujospūdis, nėščiųjų diabetas, taip pat – pirmomis ir paskutinėmis nėštumo savaitėmis.

 

Vairuojančiai moteriai patarčiau naudoti specialius saugos diržus nėščiosioms. Įprasti diržai paskutiniais nėštumo mėnesiais netinka. Norint apsispręsti vairuoti ar ne, nėščiajai patarčiau pasitarti su savo šeimos gydytoju ar gydytoju akušeriu ginekologu.

 

13. Apr 2013, 23:56

nei pries nestuma nei besilaukdama mazylio automobilio nesispraudziu vairuoti si malonuma palieku vyrui nu nebent bunu priversta gyvenimisku sitoaciju kai reikia kur nor nedelsent nuvaziuoti😀

13. Apr 2013, 16:59

as vairavau iki pat nestumo galo,ir net prasidejus saremiams pati nuvairavau pas vyra i darba😀 jokiu bedu nemaciau,jokios baimes nebuvo,buvo tiesiog labai patogu😀

13. Apr 2013, 15:50

ir per pirmą nėštumą, ir per antrą vairavau iki pat pabaigos, net su sąrėmiais teko vairuot abu kartus 😃 ☺ pirmu atveju tai visi daiktai buvo namie, o antrą kartą sūnų pas senelius reikėjo nuvežt (vyras nevairuoja), nežinau, bet man vairavimas toks malonumas, kad jokio diskomforto nejaučiau, aišku paskutinį mėn tai jau buvo šiek tiek sunkoka išsirioglint iš auto, bet nė už ką to neatsisakysiu 😀 čia manau, individualu, jei gerai jauties, sveikata leidžia, kodėl ne, jei viskas su saiku 😀

13. Apr 2013, 15:16

Kai laukiaus vairavau iki pat nėštumo galo, nes buvo viskas gerai

13. Apr 2013, 14:01

na o as nevairavau tiek su sunum kai nescia buvau tiek su dukra.....nu kazkokia baime buvo ir taskas :/ jei kur reikdavo nuvesdavo vyras mane.ir tai visa keliones laika sededavau dirzus atlaisvinus,laikydavau su ranka kad nespaustu pilvuko 😀 jis nebuvo didelis bet tiesiog vistiek budav nepatogu 😀 supirmu nestumu mokiausi,bet vazinejau autobusu.

13. Apr 2013, 13:27

as taip pat atvairavau iki pat galo...diena dar pries gimdyma vairavau, nors pilvas tikrai nemazas jau buvo...kazkaip neizvelgiu jokiu pavoju...nors gyvenu ir Vilniuje kur eismas gan intensyvus...

13. Apr 2013, 13:09

Pritariu, kad lengviau nuvaziuoti, negu nueiti. Nors as jau pagimdziusi, bet vairavau iki pat paskutines dienos. Atsimenu gryzau is tevu, nuejau i dusa maudytis ir nubego vandenys 😀 Ryte jau supavau suneli, beje, vandenu nubegimui vairavimas itakos neturejo, nes sunelis gime ta diena, kada buvo numatyta 😀

13. Apr 2013, 12:07

as vairuoju nors jau 36 savaite y pabaiga, kai jauciuosi prastai tiesiog visai nekeliu kojos is namu. o dabartinej padety vaziuot su masina ir y parduotuve man daug lengvesne uzduotis nei nueiti peskom 😀

13. Apr 2013, 09:53

Stengiausi nevairuoti nestumo metu. Ant pirstu galiu suskaiciuoti kiek teko vairuoti 😀

13. Apr 2013, 08:59

Mums jau 33savaites,bet as dar vairuoju. Isties sunkoka darosi jau,nes maziuke pradeda muistytis, turi viska pastebeti ir numatyti,bet vis sunkiau tai darosi padaryti,bet vairuoju gana nedaug apie dvi valandas per diena (ryte valanda ir vakare).