Būti namais

Būti namais

09. Nov 2015, 21:44 pypse pypse
Niekada neaukštinau savo namų, tiesiog džiaugiuosi vieta, kurioje savi susirenka. Kartą draugės paklausiau kas tau svarbiausia, kam tau labiausiai negaila investuoti. Ir ji nemirktelėjus atsakė – namai. 
 Ne kelionės, mašina, darbas. Tai namai. Su skrupulingai išrinktomis užuolaidomis, kelis kartus perdažomomis sienomis išgauti būtent tą spalvą, su visą atlyginimą kainuojančiu vieninteliu foteliu – arba kampeliu mėgstamai knygai, su tikru paveikslu, ir šviestuvu ne iš Ikėjos. Krestelnu į savo „senukinę“ kėdę po savo mėgstamu stoglangiu ir dairausi. Jei laimėčiau milijoną, arba realistiškiau, jei senatvėje sunkiai vaikščiosiu... man dabar smaugia guzulas gerklėj, kad iš čia nenorėčiau niekur kraustytis, net jei nepajėgčiau užsikabaroti į antrą aukštą. Visos sienos, stogas atrodo iki skausmo savi, sukurti man brangiausių žmonių. Nostalgiškai prisimenu ir savo vaikystės namus.  Dar šiandien kambariuose kabo mano kažkada sukabintos nuotraukos ir paveikslėliai, užrašai.  Kas kartą žaisdama su savo vaikais, prisimenu, kaip tą pilką svetainės sofą paversdavau namu ar autobusu. Ne pastatyti namą reikia, kad turėtum namus. Reik girdėti ir matyti namiškius. Kai visa šeima kartu namie kažką įprasto veikiame – sėdame prie bendro stalo, linkime labanaktis, sukritę ant sofos spoksome TV, kartu tvarkomės – man absoliučiai apima ramybė. Jaučiuos tarsi kažkokiame stebuklingame kupole, tikrai nieko negali atsitikti blogo. Namai iš tiesų beprotiškai miela oazė. Su sujauktomis lovatiesėmis ir visur išsibarsčiusiais vaikų niekučiais, su pirštų antspaudų pilnais stiklais, su pasimetusios grindjuostės galu, su pigiu šviestuvu, ir pripėduotomis grindimis. Namai tai užuovėja ir saugumas, atviri pokalbiai ir juokas, meilė ir ilgesys, paslaptis ir pasidžiaugimai, čia kuriama istorija ir puoselėjama drąsa, čia pilna tikėjimo ir vilties. Jaukumas. Pokštai. Skrydžiai. Namai tai šaltinis.
Šiandien aš pati esu namai. Šaltinis. Prieglobstis ir meilė. Kai apie tai dar ir dar kartą pagalvoju, rodos, iš tiesų skrendu. Ar Tu jautiesi kaip pačiame stebuklingiausiame kupole?

 

pypse pypse 10. Nov 2015, 15:14

As apie laika kai mama mazyliui yra namai. Ir jus jais buvot.esat. busit.

10. Nov 2015, 12:54

Pasidarė taip šilta ir jauku, mintis užvaldė prisiminimai apie savo tėvų namus 😀