Dantų priežiūra besilaukiančioms mamoms ir jau sūpuojančioms mažylį

Dantų priežiūra besilaukiančioms mamoms ir jau sūpuojančioms mažylį

08. May 2017, 06:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Vaiko laukimas - ypatingas laikas kiekvienai moteriai. Svyruojančios emocijos, kūno formų pakitimai, fizinė ir emocinė įtampa. Patarimų gausoje nesunku pasimesti, tačiau kartais reikiamą informaciją atrasti sunku. Gydytoja odontologė Virginija Liaudanskienė, taip pat būdama mama, pataria visoms būsimoms ir esamoms mamos, į ką reikėtų labiausiai atkreipti dėmesį, kuomet kalbama apie burnos higieną.  

„Būdama gydytoja odontologė kartu esu ir mama, todėl norisi nuoširdžiai patarti ir kitoms mamoms, kurioms rūpi jų ir jų mažylių sveikata. Būtinai aplankykite savo dantų gydytoją nėštumo metu ir pasitikrinkite dantis profilaktiškai, o dar geriau - tai atlikti iki nėštumo.Neatidėliokite vizito, kad nekiltų pavojus būsimai mamai ir vaisiui.“ – pataria gydytoja odontologė V. Liaudanskienė.  

Nėštumo laikotarpiu dantų priežiūra labai svarbi – moksliškai įrodyta, kad ėduonį sukeliančios bakterijos perduodamos ir būsimam kūdikiui. Vaikui gimus išlieka artimas kontaktas, tad bučiuojant, aplaižant čiulptuką ar šaukštelį, kalbinant mažylį, perduodamas ir bakterijų „komplektas“.

Nėštumo metu dažniausiai pasitaikančios problemos burnos ertmėje yra šios: 

Dažnai pasitaiko pykinimas pirmus tris nėštumo mėnesius. Patarimas: būtinai valykite dantis, kažkuriam laikotarpiui galite atsisakyti dantų pastos, tik mechaniškai šepetėliu nubraukiant dantų apnašą.

Vėmimas - tai taip pat ne reta nėštukių problema. Būtinai išskalaukite burnos ertmę šiltu vandeniu, kad neliktų rūgščios terpės jūsų burnoje.

Paburkusios, dažnai net kraujuojančios, dantenos. Tai vyksta dėl hormoninių pokyčių moters organizme. Jokiu būdu nenustokite valyti dantų, nes tai tik paaštrins problemą. Naudokite labai minkštą dantų šepetėlį, o tarpdančius valykite specialiu siūlu. Burnos ertmę paskalaukite ramunėlių ar medetkų šiek tiek šiltu tirpalu.

Jautrūs dantys. Ši problema atsiranda  kai dantenos paburksta ir neapglėbia danties prie kaklelio. Vieta, kur baigiasi danties emalis, lieka neuždengta. Tuo metu siūlytumėme naudoti nujautrinančią dantų pastą. Valant dantis, ją šiek tiek ilgiau reikia palaikyti burnos ertmėje.

Labai svarbi tinkama burnos higiena šiuo svarbiu moteriai periodu. Jei minkštas apnašas nenuvalomas gerai, jame kaupiasi kalcis ir  kitos cheminės medžiagos, apnašas sukietėja. Dažnai tai yra viena svarbiausių akmenų susidarymo ir gleivinės uždegimo priežasčių. Negydomas toks uždegimas apima gilesnius audinius, plinta, atsiranda chroninis, sunkiau gydomas procesas. Įsisenėjus uždegimui bakterijos patenka į bendrą kraujotaką, o tai gali turėti reikšmės vaisiaus vystymuisi ir didinti priešlaikinio gimdymo riziką.

Todėl labai svarbu, jog visos - esamos ir būsimos mamytės - nepamirštų savęs, savo burnos sveikatos, kruopščiai valytų dantis dėl savęs ir būsimo, ar jau gimusio, vaikelio. Žinokite, kad gydytojas odontologas nėštumo metu rekomenduos ir atliks tik būtinas, nesukeliančias problemų procedūras. Visas sudėtingesnis gydymas bus perkeltas po gimdymo.