Dantų priežiūra nėštumo metu: pataria specialistai

11. May 2016, 07:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Vienas vaikas nusineša vieną dantį – tokį posakį teko išgirsti turbūt kiekvienai besilaukiančiai moteriai. Kiek jame tiesos ir ką daryti, kad visi dantys liktų savo vietoje per nėštumą ir po jo?

Laukimosi džiaugsmą išgyvenanti moteris spinduliuoja vidinę palaimą ir džiaugsmą. Šis periodas moterį ypatingai puošia, nes išgyvendama vidinę harmoniją ji beveik nuolat šypsosi širdimi, akimis ir lūpomis. Jei tik nereikia slėpti šypsenos netobulumo.

Iki didžiojo įvykio mūsų kalbinamai būsimai mamai Dovilei ir jos mažyliui liko vos kelios savaitės. Įvertinti dantų būklę būtų idealu pirmajame nėštumo trimestre, mat tuomet pats laikas parengti jų priežiūros planą.Tačiau pasak Dovilę konsultuojančių MIR Tarptautinio implantologijos centro gydytojų komandos, tokį vizitą besilaukianti moteris stengiasi atidėti pogimdyviniam laikotarpiui. Ir viskas per tuos mitus. Vienas dažniausių - jog besilaukiančiai moteriai tvarkytis dantų ne valia.

20160510172832-48761.jpg

Kadangi Dovilė atidėjo vieno danties taisymą nėštumo metu, jos vieno danties išgelbėti nebepavyks. Jis bus pašalintas po mažylio gimimo. Tai tarsi patvirtina mitą, kad vienas vaikas – tą vieną dantį ir nusineša. Tačiau iš tiesų nusineša ne vaikas. 

Tokioms pasekmėms galima ir netgi būtina užbėgti už akių, teigia MIR Tarptautinio implantologijos centro Vilniuje gydytojų komanda. 

Kodėl patariama kreiptis pirmajame trimestre?

Kaip teigia MIR Tarptautinio implantologijos centro burnos higienistė Gerda Marcinkevičiūtė, svarbu, kad nėščiosios kreiptųsi kuo anksčiau. Neteisinga būtų manyti, kad jei jau laukiesi, negali dantų gydyti: "Būtų idealu, kad nėščioji kreiptųsi pirmajame trimestre, tuomet galėtume ją prižiūrėti viso nėštumo metu ir po gimdymo. Tuomet pacientė būtų apsaugota nuo tam tikrų nemalonių pojūčių - karieso atsiradimo ar dantenų pažeidimo".

 20160510173306-12165.jpg

Kodėl pirmąjį trimestrą? Bene visas besilaukiančias pirmaisiais mėnesiais kamuoja pykinimas, o gal net ir vėmimas. Jo metu neišvengiamai į burną patenka skrandžio sultys, o jos sudaro rūgštinę terpę. Pasak gydytojų, tokiomis sąlygomis dantų emalis pradeda tirpti, dantys tampa jautresni bei mažiau atsparesni karieso atsiradimui. 

MIR Tarptautinis implantologijos centras - vienas iš nedaugelio, kuris siūlo odontologinį gydymą bei profilaktinę priežiūrą besilaukiančioms moterims.
Nėščiųių programa susideda iš dviejų etapų, kurių metu suplanuojami keturi vizitai. Ši programa nėra privaloma, tačiau itin naudinga kiekvienai besilaukiančiai moteriai, kuriai svarbi jos ir būsimo kūdikio sveikata.

20160510172940-97305.jpg

Sudetingesnes odontologines procedūras - tokias kaip dantų plombavimas, implantacija, dantų rovimas ar protezavimas - rekomenduojama atidėti po gimdymo ar net pasibaigus žindymo laikotarpiui. 

Tačiau jų ir neprireiks, jei tik laikysimės šiuolaikinių gydytojų rekomendacijų ir specialiai nėščiosioms sukurtos dantų priežiūros programos, o ne pasenusių mitų.

www.mirklinika.lt

20160512153239-43222.jpg