Dula ir vyras gimdyme: ar reikia abiejų?

06. Jan 2015, 09:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kaip Mamyčių klubui pasakojo dula, Dulų asocialcijos valdybos narė Vilma Kraelskaitė, dulos koncepcija yra sena kaip pasaulis, nes nuo senų laikų moterys gimdydavo ne vienos, jas lydėdavo mamos, seserys, draugės. Ir tik XX amžiaus viduryje, kai gimdymas iš namų erdvės persikėlė į ligoninės erdvę, tie ryšiai ir nutrūko.

Giedrė, auginanti du vaikus, abu juos pagimdė kartu su dulomis. Apie tokią galimybę ji išgirdo gyvendama Amerikoje ir būtent ten ruošdamasi gimdyti savo pirmagimę Juką, o besiruošdama Stasio gimdymui, jau Lietuvoje – net minties neturėjo daryti tai be Dulos. 

"Kai pirmą kartą gimdžiau, bijojau. Dula suteikė psichologę pagalbą. Dėkinga jai už tai, kad pagimdžiau be nuskausminamųjų. Antro gimdymo metu žinojau daugiau mažiau, kas bus. Dula buvo jaunesnė už mane. Įdomus momentas - jaunesnis žmogus turi vesti per gimdymą. Ji man padėjo sąrėmių metu, masažavo, padėjo vyrui ir patarė, kaip mane masažuoti. Išvirė arbatos, pasirūpino smilkalais", - pasakojo Giedrė.

Kaip sakė dula V. Kraelskaitė, prieš gimdymą nėščia moteris ir dula susitinka mažiausiai du kartus. Gali ir daugiau, tačiau per du kartus galima aptarti daug su gimdymu susijusių temų. "Dar vienas svarbus momentas - gimdymo plano paruošimas, iš jo mes išsiaiškiname, kokie yra moters poreikiai, kaip ji įsivaizduoja, kokio gimdymo norėtų ir pan.", - pasakojo dula Vilma. 

Giedrės teigimu, ji net neįsivaizdavo, kad išvis gali ko nors norėti gimdymo metu ar po jo.

"Juk svarbiausia pagimdyti ir kad vaikiukas gimtų sveikas. O pasirodo, galiu norėti, kad man kūdikį paguldytų iškart ant krūtinės ir galiu žindyti net dvi valandas, galiu norėti, kad vyras perkirptų virkštelę, kai ji nustos pulsuoti arba galiu norėti, jei prireiks cezario, kad gimusį kūdikį duotų dar nuogą palaikyti vyrui ir pan. Gali panorėti gimdyti ne gulsčiomis, o ta poza, kuri tau patogesnė", - savo žiniomis ir patirtimi dalinosi dviejų vaikų mama Giedrė.

Dula Vilma pasiūlė įsivaizduoti situaciją, kad dula atvažiuoja į namus ir randa ten krypuojančią bei dejuojančią moterį, kuriai prasidėjęs pirmasis gimdymas ir ji nežino, ar jau važiuoti gimdyti ar dar ne. Ir jei prieš gimdymą, anot dulos Vilmos, yra užsimezgęs tikras ryšys tarp nėščiosios ir dulos, jau vien pamačius ją tarpduryje, tampa ramiau, nėščioji atsipalaiduoaja. O atsipalaidavimas yra vienas esmingiausių momentų gimdymo metu, nes tuomet išsiskiria hormonai kaip endorfinas ir oksitocinas, kurie paskatina gimdymo veiklą.

Dula gali tam tikrais kūno judesiais, pati judėdama klubais, įvesdinti moterį į tokią būsenę, kad ji lengviau galėtų atsipalaiduoti, kad lengviau būtų kęsti skausmą.

Giedrė siūlanti apie dulas galvoti kaip apie pozityvų šešėlį: "Vyras tikrai nėra atstumtassi, priešingai, jis maksimaliai sudalyvauja gimdyme. Dula jam pataria, kaip masažuoti moterį, kaip jai padėti gultis ant kamuolio. Dula kaip tik įtraukia vyrą į gimdymo procesą".

"Mes dažnai sulaukiame klausimo, kam gi reikalinga dula, jei yra vyras. Bet palyginčiau besilaukiančios šeimos ir dulos situaciją su kelione į egzotišką tolimą šalį. Jei mes skaitome kelionių vadovus, galime susidaryti vaizdą apie ją, bet jei pažįstame žmogų, kuris yra toje šalje lankęsis ir kuris žino papropčius ir žino viską, tai tokia informcija yra vertingesnė. Šiuo atveju dula yra tas vietinis kelionių vadovas, kuris yra ne sykį perėjęs per tą virsmą, padeda tiek moteriai, tiek vyrui", - pasakojo dula V.Kraelskaitė.

Taigi nuo šiol ir Lietuvoje į gimties stebuklo kelionę turime galimybę leistis su patyrusiu gidu - su dula. O ar prigis ši sena tradicija ir vėl, parodys tik laikas.