Dula Lina atsako: Ar yra tyrimai, įrodantys dulų pagalbos naudą?

Dula Lina atsako: Ar yra tyrimai, įrodantys dulų pagalbos naudą?

26. Jun 2017, 09:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Lietuvoje kol kas buvo atliktas vienas išsamus tyrimas, susijęs su dulomis, tačiau jis vertino su jomis gimdžiusių moterų nuomonę. Akušerė Gitana Žilytė-Burakė šią temą pasirinko savo bakalauriniam darbui ir nustatė, kad moterys daugiausia kreipėsi į dulas dėl emocinio ir fizinio palaikymo, palaikymo pagimdyti kuo natūraliau, natūralaus gimdymo skausmo malšinimo priemonių išmanymo.

Bendravimas nėščiosioms suteikė saugumo jausmą, galimybę pasidalinti nerimu, pasitikėjimo savo jėgomis, padėjo sumažinti gimdymo baimę ir suteikė daugiau informacijos apie gimdymą. Per gimdymą moterys sulaukė būtent tokios pagalbos, kokios jos ir pageidavo, gimdydamos jautė globą, rūpestį ir paramą. Dauguma tyrimo dalyvių liko labai patenkintos gimdyvių padėjėjų paslaugomis ir mano, kad dulos daugiau ar mažiau prisidėjo to, kad jų laukimosi ir gimdymo patirtis būtų geresnė. Visą tyrimą galite perskaityti čia http://www.dula.lt/wp-content/uploads/2017/04/Tyrimas_apie_dulas_Lietuvoje.pdf

Prieš kelis dešimtmečius buvo paskelbti JAV gydytojų M. Klaus, J. Kennel ir Ph. Klaus peržiūrėti tyrimai apie nepertraukiamos paramos įtaką gimdančiai moteriai ir vaikui. Jų skaičiai rodė vienareikšmę dulos dalyvavimo naudą – mažesnė operacijos tikimybė, mažesnė replių naudojimo tikimybė, mažesnis poreikis medicininiam nuskausminimui, mažiau medikamentinio skatinimo, trumpesnis gimdymas. Vėlesni tyrimai nebepateikia konkrečių procentų, kiek įtakos gimdymo eigai ir baigčiai turi dulos dalyvavimas, tačiau visi patvirtina naudą mamai ir vaikui, pabrėždami ir tai, kad moterys geriau vertina savo gimdymo patirtį. 

Dabar Amerikos gydytojų ginekologų ir akušerių asociacija (ACOG) ir Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja kiekvienai gimdančiajai turėti žmogų (ne šeimos narį), išmanantį gimdymo procesą ir psichologiją ir galintį būti šalia jos nepertraukiamai viso gimdymo metu.

Daugiau apie dulas galite sužinoti www.dula.lt.

Asmeniškai Linai galite parašyti info@miestomamos.lt