Epidūras - kas tai?

Epidūras - kas tai?

13. May 2014, 10:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Lietuvoje plačiai taikomi du nuskausminimo būdai – epidūrinis ir leidžiami į raumenis (veną) vaistai.

Koks populiariausias? 

„Sunku pasakyti, kokio dažniau prašo. Viena aišku, epidūras – pats efektyviausias gimdymo malšinimo būdas, tačiau ir kontraversiškas. 90% tų moterų, kurios gimdė su epidūru, arba jaučia labai silpną skausmą, arba visai jo nejaučia. Vadinasi, kol kas tai pats efektyviuasias gimdymo nuskausminimo būdas“, - pasakojo „Nortway medicinos centro“ gydytoja ginekologė Lina Rudaitienė

Tačiau epidūrinis nuskausminimas turi tam tikrų niuansų, kurie moterims nelabai paitnka. Pasirodo, panaudojus epidūrą po gimdymo moteris kurį laiką nejaučia kojų, o jeigu jaučia kojas, bijo vaikščioti.

Taigi, epidūras kaip nuskausminimo būdas šiek tiek slopina motoriką kojose. Bet šis liekamasis poveikis trunka vos kelias valandas.

EPIDŪRAS – tai regioninė nejautra, kai malšinami jutimai vienoje kūno dalyje.

„Vaistas epidūro metu yra suleidžiamas ne į stuburą, kaip dažnai manoma, bet į tarpslankstelinį tarpą, į patį nugaros smegenų kanalą tarpkaulinės dalies ir kietojo dangalo. Kietasis dangalas, kuris užkloja stuburo smegenis, nėra praduriamas. Taigi, vaistai užslopina jutimus – konkrečiai tame kūno lygyje, kur yra suleisti“, - paaiškino gydytoja.

Kada atliekamas epidūras?

Epidūrinis nuskausminimas atliekamas aktyviame gimdymo laikotarpyje. Pirmą kartą gimdančios moters kaklelis turi būti prasivėręs iki 5 cm, ne kartą gimdančios moters gimdos kaklelis gali būti atsivėręs iki 4 cm, tuomet tinkamas momentas padaryti epidūrą.

Jei norite epidūro, pasak ginekologės, reikia apie tai iš anksto pranešti savo ginekologui akušeriui, kuris prižiūri gimdymą, jis praneš anesteziologui, kad reikiamu momentu būtų vaistai suleidžiami.

Prieš epidūrinį nuskausminimą moteris yra paruošiama: jai sulašinamas tam tikras kiekis skysčių, užrašomi vaikelio širdies tonai ir, jei viskas gerai, tik tada atliekamas nuskausminamas.

Tačiau moteris gali persigalvoti, jei pradžioje norėjo, o po to nebenori.

Ar buvo atvejų, kad gydytojas neleidžia leisti nuskausminamųjų? 

Pasak gydytojos, jeigu yra priešparodymų arba tam tikrų kontraindikacijų, gydytojas gali patarti neatlikti nuskausminimo: „Bet dažniau būna atvirkščiai – kai gydytojas pataria gimdyvei naudoti nuskausminamuosius, jei mato, kad spazmuoja, sąrėmiai stiprūs, o kaklelis neatsidarinėja“.

Kitas nuskausminimo būdas: leidžiami į raumenis arba į veną vaistai

Iš vaistų, leidžiamų į raumenis, dažniausiai naudojami narkotiniai analgetikai (morfinas ir kt.). Tam tikros jų dozės kuriam laikui malšina skausmą gimdymo metu, tačiau jų naudojimą riboja laikas. 

„Jei buvo suleisti analgetikai, o moteris vėl pajuto stiprų skausmą, pakartotinai jie negali būti leidžiami, jei po suleidimo nebuvo praėjęs nustatytas laiko tarpas“, - paaiškino L.Rudaitienė. 

Spinalinė nejautra

Tai regioninės nejautros būdas, panašus į epidūrą, tačiau, pasak ginekologės, skiriasi jų suleidimo vieta. 

„Jei epidūro atveju vaistai suleidžiami iki kietojo dangalo, spinalinės nejautros atveju vaistai suleidžiami už kietojo dangalo. Spinalinė nejautros atveju visiškai užblokuojama motorinės funkcija.

Po vaisto suleidimo moteris apie 2-3 valandas visiškai nejaučia kūno nuo juosmens žemyn. Kai atliekama spinalinė, galima atlikti cezario operaciją“, - pasakojo gydytoja ir pridūrė, jog epidūrinė nejautra jokio galimo pašalinio poveikio vaikučiui neturi, priešingai, nei gali turėti leidžiamieji vaistai į raumenis.

Ar daug moterų prašo prieš gimdymą nuskausminamųjų?

Anot ginekologės L.Rudaitienės, tokia statistika nėra vedama:  „Tačiau iš praktikos galima pasakyti, kad daugiau norinčiųjų gimdyti su nuskausminamaisiais nei be jų. Tai priklauso, kokią nėščiųjų mokyklą, kursus moteris lankė, kokia šeimos pasaulėžiūra“.

Ir dar įdomus dalykas: gydytoja iš savo praktikos pastebėjo, jog labiau išsilavinusios moterys rečiau prašo nuskausminamųjų vaistų, nes jos būna daugiau apsiskaičiusios, lankiusios ne vieną nėščiųjų mokyklą, turinčios savo pasaulėžiūrą, o sąlyginai mažiau išsilavinusios moterys nenori kentėti ir dažniau prašo nuskausminamų vaistų gimdymo metu. 

 Ar jūs gimdėte su nuskausminamaisiais?

Ekspertai

Lina Rudaitienė

„Northway medicinos centro“ gydytoja ginekologė
Lina Rudaitienė in-vecaku-skola
16. May 2014, 09:41

Labai norejau naturaliai pagimdyri, bet kai saremiai jau antra diena ir pries akis antra bemiege naktis, tai tiesiog suabejojau savo jegomis ir pasirinkau epidura, atsidarymas jau 6cm buvo, bet vistiek dare. Ir laaaabai jis man patiko, jokio durio nejutau (nuskausmino pries durima) o kojas puikiai jutau, bet jau pries prasidedant stangoms nebeleido dozuotis epiduro vaistu ir tada prasidejo smagumas 😀 antra ir kitus kartus neabejoju, kad tikrai rinksiuos epidura. Nuostabus isradimas! 😀

13. May 2014, 16:10

abu savo angeliukus pagimdžiau be jokių nuskausminamūjų ir jei dar kartą tektų ir vėl jų atsisakyčiau😀

13. May 2014, 11:48

Mano mažius gimė irgi su cezario pjūvio pagalba😉 prisiminimai pasakiški😉 darė spinalinę nejautrą,tai praėjus valandai po operacijos jaučiau kojas😉 tik keistas jausmas buvo pooperacinėj palatoj kai atitirpinėjo kūnas atrodė kad laksto skruzdėliukai ir visur kutena😉 pati kasiausi ir vyras kasė😀 buvo juokųnga akimirka :-D:-D:-D dabar nejaučiu jokių pasėkmių!😉 cezaris nebuvo mano savanoriškas pasirinkimas važiavau gimdyt natūraliai be jokių nuskausminamųjų nes buvau prieš, bet nebebijočiau dabar😉 medicina žengia į priekį 😉sėkmės pasirenkant😉!

13. May 2014, 10:31

Nenaudojau jokių nuskausminamujų. Ir jei dar gimdyčiau tikrai nenaudočiau. 😛

13. May 2014, 10:21

pirmas mano vaikelis gime gezario pjuvio pagalba, leido pasirinkt ar narkoze ar nejautra, nors labai bijojau asirinkau nejautra ir labai dziaugiuosi, nes tie sentimentai kai pirma pamatai savo mazyly yra neykainojami.... antrasis kai pradejo belstis y sy pasauly, tai pradzioj kentejau, bet kai pasiule epidiura tai neatsisakiau ir tuo labai dziaugiuosi, nes gimdymas man dabar kelia tik grazius atsiminimus 😀 vienu metu atsimenu net miego labai norejau, galvojau o kad galeciau nusnaust nors valandziuke 😃 kadangi kaklelis atsidarinejo labai greitai tai pamiegot ir nespejau 😃😃😃 as tik uz epidiura 👍

13. May 2014, 10:20

Per abejus gimdymus dare epidiura.per pirmaji padare gerai,kojos buvo stipriai nutirpusios o ir saremiu nejauciau bet per stumima buvo visas smagumas.per antraji kazkaip nevykusiai padare epidiura nors dare ta patI anesteziologe.visa desine nuo juosmens aptirpo o kisa kaire puse jutau.pilvo kairej pusej jutau saremius! Mane verte ant kaires puses nes neva vaistai I ta puse subegs! Nesubego o ir desine puse vel pradejau jaust po mazdaug 30min.ir stumimas velgi buvo "smagus". Beja antraji karta man nedare epidiuro kol nebuvo 7cm.

Gerda_M Gerda_M 13. May 2014, 10:13

pats geriausias dalykas pasaulyje, susijęs su gimdymu!!! 😀 Palengvina baisingus sąrėmius, atpalaiduoja, leidžia logiškai mąstyti, geriau ir patogiau jaustis. Jokių nugaros skausmų po epidūro nejaučiau. Po gimdymo, normalu, nugarą skaudėjo, nes kūnas įgavo kitokią "stovėjimo poziciją" - nebėra pilvuko, yra leliukas, kurį reikia nešioti. Tačiau ilgainiui ir tai praėjo. Mergaitės, kai gimdysit, tai tik su epidūru!