Erkė įkando nėštutei: ar tai gali pakenkti būsimam mažyliui?

Erkė įkando nėštutei: ar tai gali pakenkti būsimam mažyliui?

09. May 2016, 11:15 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt


Jei būsimai mamytei įkando erkė, ar gali tai būti pavojus būsimam kūdikiui?

Kaip sako užkrečiamųjų ligų specialistai, tokiu atveju būtina erkę, jei įmanoma, pristatyti į laboratoriją, kad būtų aišku, ar ji gali pernešti infekciją – Laimo ligą ar erkinį encefalitą.

Kaip nebūtų gaila, pasakyti, ar erkės įkandimas gali pakenkti būsimam mažyliui, sunku. Jeigu erkė infekuota, gali susirgti pati mama, o tai gali įtakoti ir vaisių. Bet kaip tai gali įtakoti, pasakyti sudėtinga, tikina specialistai.

Svarbu ir tai, ar moteris prieš nėštumą buvo paskiepyta nuo erkinio encefalito. Jei ji nebuvo paskiepyta, o paaiškėjo, kad erkė infekuota, tokiu atveju būtina kuo skubiau pasikonsultuoti su savo gydytoju.

Gydytojas gali patarti kasdien matuotis temperatūrą dviejų savaičių eigoje. Jei ji pakilo, apie tai praneškite savo gydytojui ginekologui. Jis pasakys, ką toliau daryti.

Tačiau nepatariama skeipytis nuo erkinio encefalito nėštumo metu. Nes bet koks skiepijimas gali neigiamai įtakoti vaisiaus vystymąsi. Todėl savo sveikata reikia rūpintis dar prieš nėštumą ir pasirūpinti visai skiepais.