Folio rūgštį būtina vartoti prieš pastojant

Folio rūgštį būtina vartoti prieš pastojant

07. Mar 2018, 07:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Jei turite klausimų vaikų kineziterapeutei, psichologei, akušerei ir žindymo specialistei - rašykite: www.mamyciuklubas.lt/klausimai-atsakymai/ arba redakcija@mamyciuklubas.lt 

Kadangi Mamyčių klubo forume būsimos mamytės teiraujasi apie folinę rūgštį, kada ir kaip ją vartoti, dalinamės šia informacija.

Kas yra folio rūgštis?

Folio rūgštis yra B grupės vitaminas, kuris vartojamas pirmą nėštumo trimestrą vaisiaus nervinio vamzdelio defektų profilaktikai.

Kada pradėti vartoti?

„Northway medicinos centro“ gydytoja ginekologė Lina Rudaitienė folio rūgštį rekomenduoja pradėti vartoti dar iki pastojimo  -bent kelis mėnesius iki planuojamo nėštumo, bei tęsti vartojimą visą pirmą nėštumo trimetrą.

Kokia paros dozė?

Mažiausia dozė, kurią turite gauti – 400 mcg arba 0,4 mg. Atskirais atvejais, gydytojas dozę gali padidinti. Folinę rūgštį gydytoja rekomenduoja gerti po valgio tam, kad išvengtumėte pykinimo ir vėmimo. Jokių papildomų vitaminų ar maisto papildų iki 16 nėštumo savaitės ginekologė vartoti nepataria. Vėliau rinkitės tuos, kurie skirti nėščiosioms.

Papildoma informacija: 

Teksaso universiteto moksliniai tyrimai parodė, kad priešlaikinio gimdymo rizika sumažėja 50%, jei būsima mama vartoja folio rūgštį. 

Tyrime buvo konstatuota, jei moteris pradeda vartoti folinę rūgštį prieš metus nei planuoja susilaukti vaikučio, tai gimdymas prasideda ne anksčiau kaip 37 nėštumo savaitę. Taip pat mokslininkai įrodė, kad nėra sąryšio tarp folinės rūgšties vartojimo ir problemų nėštumo metu.

JAV vidutiniškai gimsta 12% kūdikių 37 savaitėje. Mažyliams, gimusiems anksčiau nustatyto termino, yra didesnis pavojus turėti kvėpavimo, vystymosi sutrikimų nei tiems, kurie gimė 40 nėštumo savaitę.

Naujausi tyrimai, kuriuose buvo analizuojami beveik 35 000 nėštumo ir gimdymo atvejų, parodė, jei folinė rūgštis buvo vartojama prieš metus nei pastojama, tuomet 70% atvejų sumažėja spontaniškų persileidimų galimybė 20 – 28 savatėse.