Genetiniai tyrimai iki gimimo: visa tiesa apie juos

Genetiniai tyrimai iki gimimo: visa tiesa apie juos

24. Oct 2013, 17:20 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Iki tol, kol kūdikėlis pirmą kartą įkvepia oro, jo besilaukiančiai mamai ir jam būna atliktas ne vienas tyrimas. Dažniausiai prižiūrima ar jis normaliai vystosi, auga, didėja jo svoris, bet taip pat atliekami ir genetiniai tyrimai. Kokie jie ir kodėl daromi?

Genetinių tyrimų tikslas - nustatyti įgimtas anomalijas ar genetinių ligų tikimybę ir išsklaidyti nerimą būsimai mamytei.

Tyrimai būna dviejų rūšių: neinvaziniai ir invaziniai.

Neinvaziniai genetiniai tyrimai

Vienas iš pagrindinių neinvazinių tyrimų - tyrimas ultragarsu. Jo pagalba nustatoma nėštumo trukmė, vaisiaus vystymąsis ir vieta. 11-13 savaičių vaisiui vertinamas sprando raukšlės peršviečiamumas, kuris rodo polinkį į genetinius sutrikimus. 

Kiti neinvaziniai tyrimai yra biocheminiai serumo mėginiai. Tai, paprastai kalbant reiškia, kraujo mėginiai. 

Juos paiimti paprasta, bet jie nėra labai tikslūs. Šių tyrimų pagalba galima įvertinti tikimybes (pavyzdžiui dėl Dauno ir Edvardso sindromų), antro trimestro metu po trigubo testo galima sužinoti tikimybes ar vaisius sveikas. 

Koks tikslumas? 80 procentų, o apie dešimt procentų parodo padidintą riziką, nors kūdikis yra sveikas. Ką tuomet daryti?

Invaziniai genetiniai tyrimai

Gydytojai tokiu atveju siūlo invazinius tyrimus - biopsiją, vaisiaus vandenų tyrimą.

Jeigu riziką rodo neinvaziniai tyrimai, 11-13 savaičių nėštumo moterims daroma choriono gaurelių biopsija - imamas mikroskopinis placentos gabaliukas ir ten tiriami genai arba chromosomos. Tokiame amžiuje placentos genai sutampa su embriono. 

Jeigu tyrimai atliekami vėliau - 15-21 nėštumo savaitę atliekamas vaisiaus vandenų tyrimas, kuomet plonyte adata bedant per pilvo sienelę paiimama truputėlis vaisiaus vandenų ir analizuojamos ląstelės. Toks tyrimas yra beveik visiškai tikslus. Vienintelis jo trūkumas - kad tai invazinis tyrimas. 

Trūkumai: infekcijos rizika ir 1 iš 100 nėščiųjų po tokio tyrimo būna persileidimas

Taip pat naujausiais duomenimis ištirti jau gimę kūdikiai, kuriems buvo darytas vaisiaus vandenų tyrimas. 60% turėjo miego sutrikimų. Kuomet pas tiems, kuriems toks tyrimas nedarytas miegas sutrinka tik 23%. Spėjama, jog dėl to, jog vaikas išgyveno stresą, tai vėliau jį paveikia. 

Ateities vizija

JAV atliekami naujos kartos genetiniai tyrimai, kurie dar neprieinami Europoje. Tai efektyv8s neinvaziniai tyrimai (“Natera”), kuomet iš motinos kraujo ištiriama vaisiaus DNR 99,9% tikslumu. 

Lietuvoje jau yra klinikų, kurios siūlo paslaugą - paimti kraujo mėginį iš nėščiosios ir nusiųsti jį į JAV kliniką skubiu būdu ir per savaitę sulaukti išsamaus atsakymo. 

Džiugu tai, kad toks tyrimas nesukelia jokios rizikos vaisiui ir jį galima daryti labai anksti - nuo dešimtos nėštumo savaitės.

Parengta pagal Dr.Danieliaus Serapino pranešimą "Genetiniai tyrimai iki gimimo. Prenatalinės diagnostikos naujovės".

20131025122331-71212.jpg

Ekspertai

Danielius Serapinas

Lietuvos sveikatos mokslų universitetas, šeimos klinika "Alfa Clinic
Danielius Serapinas in-vecaku-skola
16. Mar 2016, 13:49 zivile g.-b.

Jus sakot kam reikalingi genetiniai tyrimai? Iš savo patirties sakau kad jie labai reikalingi... su pirmu neštumu viskas kaip ir buvo gerai, kol 34 savaitę nesužinojau kad mano vaikas turi nervinio vamzdelio ydą, grįžusi iš poliklinikos tiek verkiau skaitydama įvairiausius straipsnius internete jūs net išsivaizduot negalit... antras neštumas įvyko kai mano pirmąjam buvo 2metukai, kadangi pasikartojo tokia pat liga kaip ir pirmajam nestuma man tiesiog nutrauke 14 savaite... ir visa tai nustate genetikai. Vel antra karta patyriau ta pati skausma, vel tas pats nusivylimas... jus sakot daug nervu kainuoja man atrodo daugiau nervu kainuoja ta nezinia... dabar 12 savaite laukiuosi, vakar kaip tik buvau pas genetikus ir pagaliau pasake kad viskas gerai pagaliau sulaukiau tos puikios zinios... dziaugiuosi kad perejau visus kryziaus kelius bet pagaliau turesiu dar viena vaika ir jam bus viskas tvarkoj... tik dabar kazkaip kalte jauciu pries pirmaji savo suneli kad tada nevaziavau ir nesidariau jokiu tyrimu, neskaitant tu kurie yra privalomi

gintarerei gintarerei 25. Oct 2013, 21:04 zivile g.-b.

zivile nieko cia nereikia suprasti, juk visos moterys mes skirtingos, jau minejau, tarkim as, man zinau mazesnis stresas, kai zinau ko laukiu, nei prisivajoju iki begalybes apie rozines svajones ir veliau bac naujiena nepasiruosus. Tiesiog as save pazistu ir zinau, kuria situacija sunkiau pernesciau. As todel ir dariausi tyrimus.

24. Oct 2013, 22:41

As Kauno Klinikose dariausi, ir kazkaip eiliu isvengiau, isvis sakyciau man sekasi, kad labai greit papuolu visur kur man reikia 😀

Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt 24. Oct 2013, 21:41

Genetiniai tyrimai šiaip yra nemokami (neskaitant to naujausio), bet dažnai mamytės susiduria su problema, jog būna per ilgos eilės (jau net laikas baigiasi kada reikia jį atlikti).
Natera tyrimas kainuoja 2450 Lt

24. Oct 2013, 21:23

Per pirmaji nestuma dariausi, nes seimoj turiu broli neigalu, su siuntimu taip pat niekas nekainavo, bet tas atsakymu laukimas labai nervingas buvo, is echoskopo jokio blogumu nemate, po kraujo tyrimo sake jog yra rizika Edvardso sindromui, ir liepe ateiti 16-18 savaite, o tada zinokit spjoviau as i tuos tyrimus ir nenuejau, vistiek nebutu niekas pasikeites, o per antra nestuma irgi siule eiti darytis, bet atsisakiau, nes nenorejau be reikalo nervintis 😀

24. Oct 2013, 19:52

kitaip sakant is idejos niekad neiciau ir nesidaryciau tokiu tyrimu. Jei butu kaskokiu itartinumu is eilinio echoskopo, ar seimoje rimtos ligos tada kitaip. Na kam save apsunkinti atsakymu laukimais. JAau geriau nieko nezinoti, tai bent likusius menesius rami mamyte ir ramus vaikutis. Nemanau, kad sveikatos kudikeliui dadetu pastoviai verkianti mama. Manau dar labiau komplikuotusi nestumas

gintarerei gintarerei 24. Oct 2013, 19:32 nelli

as manau cia kaip kam. Ejau ne su ta mintim, kad jei kas, tai padarysiu kazka. Mano psichologine bukle butu geresne jei zinociau, kad bus kazkas, negu lauki auksinio vaikelio, tobulo, o gimsta su kazkokia negalia ar dar kazkas....na cia kiekvienai savo 😀

gintarerei gintarerei 24. Oct 2013, 17:53

mums dare nemokamai su siuntimu genetinius tyrimus ir kadangi neinvaziniai tyrimai nerode jokios rizikos, invaziniu net ir nesiule daryti, bet butu dare irgi nemokamai.

24. Oct 2013, 17:36

Labai sudomino paskutinis tyrimas, bet kokia jo kaina ? Trūksta tikslumo aplamai apie visus tyrimus, jų kainas, truputį išsamumo . . . .