Gimdymas anksčiau ir dabar - kas pasikeitė? Interviu su akušere Ieva

Gimdymas anksčiau ir dabar - kas pasikeitė? Interviu su akušere Ieva

01. Jun 2018, 08:20 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Visais laikais moterys gimdė ir šis procesas nesikeitė per visą žmonijos istoriją. Tačiau keičiantis amžiams, kito ir požiūris į patį gimdymą bei apskritai akušerijos metodai.

Prieš tris ar keturis dešimtmečius mūsų mamos ir močiutės gimdymo namuose susidūrė su visai kitokiu požiūriu į gimdyvę ir naujagimio priežiūra. Vertinant iš šiuolakinės perspektyvos, anksčiau viskas buvo itin griežta, ypač higiena. Pavyzdžiui, prieš gimdymą moteris turėjo švariai nusiskusti; naujagimis iškart buvo apiprausiamas, nuplaunant apsauginį riebalinį sluoksnį; prieš maitinant krūtimi speneliai turėjo būti griežtai nuplaunami muilu ir dezinfekuojami, na o tėčio vizitas į ligoninę buvo griežtai draudžiamas ir kt.

Be to, ir požiūris į gimdymo pasiruošimą buvo kitoks. Gimdymo skatinimas buvo plačiai taikomas vien dėl to, jog gimdymas, ginkdiev, neužsitęstų…ir pan. O kaip yra dabar? Ar tikrai labai viskas pasikeitė?

Apie tai kalbamės su ilgametę darbo patirtį turinčia akušere, žindymo konsultante, Gandro lizdas įkūrėja Ieva Girdvainiene.

Gimdymas vis labiau suprantamas kaip natūralus procesas

Požiūris į gimdymą ir pats procesas šiuo metu yra virsme, jis keičiasi kartu su nepriklausoma Lietuva. Šiuo metu esame nuėję tikrai gražų kelią, Lietuvoje šeimos gauna ypač kokybiškas akušerines paslaugas, jos visiems yra prieinamos ir nemokamos.

Mūsų šalis dalyvauja Lietuvos Respublikos ir Šveicarijos bendradarbiavimo konfederacijos programoje, kurios pagrindinis prioritetas - nėščiųjų, gimdyvių ir naujagimių sveikatos priežiūros gerinimas. Šiuo metu visos ligoninės, stengiasi užtikrinti namų aplinką, daugelis akušerijos stacionarų dalyvauja "Naujagimiui palankios ligoninės" inciatyvoje.

Deja, "Motinai palankios ligoninės inciatyvos" Lietuvoje kol kas nėra. Gimdymas vis labiau suprantamas, kaip natūralus procesas, kuriam nereikia daug papildomų intervencijų, stengiamasi išgirsti šeimos preikius ir juos atliepti. Kai kuriuose ligoninėse jau galima gimdyti tik su akušerėmis, kurios skatina gimdymą be stimuliacijos, laukiant natūralaus proceso.

20140728090459-58197.jpg

Problema - žmogiškas bendradarbiavimas su šeima

Taip pat džiugu, kad vis daugiau būsimų tėvų atvyksta pasiruošę, jie aktyviai dalyvauja visame gimdymo procese, padeda personalui. Turbūt didžiausia problema vis dar išlieka, ne paslaugų kokybė ar profesionalų kvalifikacija, o paprastas, žmogiškas ir šiltas bendravimas bei bendradarbiavimas su šeima.

Neretai personalas pavargęs ar perdegęs, todėl nukenčia savo stebuklą kurianti šeima. Tikiu, kad šis pokytis turi įvykti, mes jau išmokome šypsotis ir būti arčiau paciento, turime išmokti būti draugais.

Laisvė rinktis ne tik gimdymo įstaigą, bet ir prižiūrintį specialistą

Taip pat svarbu yra suprasti, kad naujagimis - irgi mažytis žmogelis su savo poreikiais ir nuomone. Šiuo metu naujagimių priežiūra vykdoma tikrai puikiai, gal tik nereiktų pamiršti tėčio dalyvavimo šalia ir paprasto, banalaus šeimos ryšio formavimo :)

Mamoms visada patariu draugauti su medikais, gimdymo planas yra rašomas Jums, Jūsų šeimai. Specialistai tikrai siekia sveikos mamos ir sveiko naujagimio, tačiau kartais nesutampa požiūris į tam tikrus aspektus. Nepamirškite, kad esate laisvos ir galite rinktis ne tik įstaigą, bet ir specialistą, prižiūrintį jus.

Na, o pabaigai - gimdykite su šypsena ir pasitikėkite savo kūnu bei Jus supančiais medikais! :)

Gandro belaukiančias šeimas kviečiame sužinoti visas nėštumo ir gimdymo paslaptis, kartu pasidalinti savo laukimu, aptarti visus nerimą keliančius klausimus ir laukti gimdymo su šypsena. Gegužė 29-31 d. Registracija www.gandrolizdas.lt

20180416222946-21527.jpg

20180508091303-24757.jpg

Ekspertai

Ieva Girdvainienė

Akušerė, tėvystės mokyklos www.gandrolizdas.lt įkūrėja
Ieva Girdvainienė in-vecaku-skola