Gimdymas klausantis Mocarto

Gimdymas klausantis Mocarto

20. Nov 2014, 10:40 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Būsimos mamytės žino ne vieną būdą, kaip palengvinti gimdymą be vaistų. Vienas iš jų – klausytis muzikos.

Nors tai atrodo neįtikima, tačiau mokslininkai ištyrė fiziologines organizmo reakcijas, kylančias klausantis muzikos, ir pastebėjo teigiamą jos poveikį – muzika sumažina stresą, nuovargį, pagerina bendrą organizmo tonusą, sustiprina imunitetą. Be to, muzika turi ir gydomąjį poveikį. 

Bet kodėl patariama klausytis muzikos gimdymo metu?

Padeda atsipalaiduoti

Gimdymas, ypač pirmasis – ilgai užtrunkantis procesas. Daugiausiai jėgų tau prireiks pačioje pabaigoje, kai prasideda intensyvus darbas kvėpuojant ir stanginantis. Todėl pačioje pradžioje reikia kaupti jėgas ir leisti pailsėti tiek sau, tiek mažyliui.

Kaip tai padaryti? O gi ilsėtis tarp sąrėmių. Atsipalaiduoti gali padėti būtent muzika. Be to, muzika padės susitelkti jausmuose, susikoncentruoti kvėpuojant, o taip pat paskatins „laimės hormonų“ – endorfinų išsiskyrimą. Jie ne tik suteiks teigiamų emocijų, bet ir sumažins nemalonius fizinius pojūčius.

Jei gimdymo metu dalyvauja ir vyras, fone grojanti rami muzika sumažins įtampą ir jam.

Kaip pasirinkti muziką?

Jei nori, kad gimdymo metu grotų muzika, apie tai iš anksto pakalbėk su klinikos ar ligoninės, kurioje ruošiesi gimdyti, personalu. Paklausk, ar čia jau yra magnetola ar kita aparatūra, kuria būtų galima pasiklausyti muzikos. Tačiau geriausiai atsivežk savo muzikos centrą ar kompiuterį, kuriuo galėtum klausytis mėgstamos muzikos.

Belieka išsirinkti tinkamą muziką. Yra trys variantai:

*pasikliauti mėgstama radijo stotimi

*pasiimti mėgstamų dainų kompaktinę plokštelę

*nusipirkti ar įsirašyti atpalaiduojančių melodijų kompaktinę plokštelę (pavyzdžiui, su gamtos garsais). Svarbiausia, išsirink tokią muziką, kuri nuramintų, o ne sužadintų nervinę sistemą.

Dauguma moterų mieliau renkasi intsrumentinę muziką, o ne vokalą.

Žinomi Amerikos medikai Viljamas ir Marta Sirsai, užauginę aštuonetą vaikų, pataria atkreipti dėmesį į kūrinius, kuriuose išreikšta nuotaikų kaita (Liudviko van Bethoveno šeštoji simfonija, Volfgango Amadėjaus Mocarto ir kitų garsių kompozitorių kūriniai).

Dar vienas Sirsų patarimas: muzikos įtaka gimdymo metu bus efektyvesnė, jei ji tau asocijuosis su kokiu nors maloniu įvykiu. „Gimdymo metu įjungėme Buadje pirmąjį koncertą, kuris kaskart mums primindavo vieną įvykį: mes sėdime prie židinio draugų namelyje kalnuose ir stebime krintančias snaiges“, – paaiškina daugiavaikė amerikiečių šeima.

 

 

24. Nov 2014, 01:24

man taip pat tuo metu jokių minčių apie muziką nebuvo😃

20. Nov 2014, 10:52

Aš nėštumo metu daug klausiausi klasikinės muzikos ir gimdymui pasirinkau Vivaldi "Metų laikus" - CD sukosi ir sukosi. 😀