Gyd. Šemeta: "Gimdymo metu tarsi būna ne viena, o dvi moterys"

Gyd. Šemeta: "Gimdymo metu tarsi būna ne viena, o dvi moterys"

30. Mar 2012, 07:00

Tęsiame pasakojimą apie gimdymo proceso subtilybes. Šiandien Nėščiųjų sveikatingumo mokyklos vadovas, akušeris ginekologas Romualdas Šemeta pasakoja apie antrąjį gimdymo periodą, kurį vadina Nusišalinimu.

 

Kokia yra greito gimdos kaklelio atsivėrimo paslaptis?

 

Antras gimdymo periodas – Nusišalinimas

 

Tarp stangų gimdyvei būtina visiškai atsipalaiduoti

 

Po visiško gimdos kaklelio atsidarymo prasideda stangos. Nors jos irgi atsiranda ne savo noru, gimdyvė, priešingai nei sąrėmius, gali jas kontroliuoti. Pagal situaciją, ji gali sustiprinti stangą arba sulėtinti arba visiškai išjungti.

 

Kai tik prasideda antrasis –  stanginimosi – gimdymo periodas, gimdyvė paprastai įsitraukusi ir susitelkusi į svarbiausią procesą. Kai stanga praeina, jos kūnas ir sąmonė iškart atsipalaiduoja, ji gali net užmigti. Tuo metu pojūčiai prislopinti, suvokimas pritemęs.

 

Esant normaliai, nekomplikuotai gimdymo eigai, moters dejavimas sąrėmių metu (tai dažniausiai iškvėpimas su garsu) dažnai yra nesąmoningas būdas sumažinti nemalonius pojūčius. Ypač tai būdinga stenėjimo periodui. Šie dejavimai yra fiziologiniai, nes mūsų organizmas sunkiai ištveria staigų įtampos pasikeitimą, o tuo labiau pilvo ertmės spaudimo kritimą. Tai seniai buvo pastebėta natūraliai gimdant. 

 

Vaiko išstūmimas reikalauja nemažų fizinių jėgų. Todėl tarp stangų gimdyvei būtina visiškai atsipalaiduoti. Tai efektyviausias būdas išsaugoti jėgas ir atstatyti raumenų stiprumą. Atsipalaiduoti padeda ir švelnus, bet ne ryškus apšvietimas, atpalaiduojamasis masažas. Šiuo stangų periodu moteriai svarbu žinoti, kaip kvėpuoti, nes kvėpavimo pobūdis keičiasi. Po kiekvienos stangos gimdyvei naudinga vieną-du kartus giliai įkvėpti ir iškvėpti, kol gimda atsipalaidavusi.

 

Kai vaiko galvutė pradeda spausti dubens dugną, moteriai dažnai sunku atpalaiduoti išėjimo angos raumenis. Tai naujas pojūtis, ir jeigu moterį jis gąsdina ir ji pradeda priešintis, tuo metu, kai vaiko galvutė turi užgimti, įsitempia gimdos dugno ir tarpvietės raumenys. Ne tik atsiranda didesnis skausmas, bet iškyla pavojus tarpvietei plyšti.

 

Mūsų gimdyklose moteriai rekomenduojama stangos viršūnėje giliai įkvėpti ir stenėti, neišleidžiant oro. Deja, toks stanginimosi būdas sukelia didesnę riziką tarpvietei plyšti. Yra ir kitas, palankesnis stenėjimo būdas, kurį naudoja profesionalūs sportininkai raumenų įtampos metu tam, kad apsisaugotų nuo traumų.

 

Stanginimosi metu burna turėtų būti kiek praverta ir atpalaiduota, iškvėpti reikėtų labai lėtai, neatpalaidavus pilvo preso raumenų.  Tokiu būdu sumažinamas spaudimas į tarpvietę, apsaugant ją nuo plyšimų ar kirpimo. Gaila, kad toks stanginimosi būdas mūsų šalyje nenaudojamas, todėl tarpvietė dažnai kerpiama. Aišku, reiktų nepamiršti, kad tarpvietės audinių elastingumui padidinti būtina dar nėštumo metu atlikti tam skirtus pratimus. 

 

Jeigu moterį supa rami aplinka, ji nuolat drąsinama ir nepraranda savitvardos, tai perėjimas į šį naują periodą vyksta lengvai ir ramiai. Pertraukose tarp stangų moterį dažnai apima atsipalaidavimas ir snaudulys. Sumažėja mentalinis suvokimas ir reakcija į išorės dirgiklius. Iš išorės stebint, gali susidaryti įspūdis, kad moteris tampa abejinga viskam, kas vyksta aplink: ji nesirūpina savo išvaizda, gali nekontroliuoti žodžių ir elgesio.

 

Jeigu gimdymas vyksta normaliai, nėra slopinančio baimės pojūčio, toks moters elgesys reiškia, kad ji visiškai atsijungia nuo savo asmenybės suvokimo ir visas jėgas bei dėmesį sutelkia į savo mažylį ir į tuo metu svarbiausio uždavinio vykdymą.

 

  „... dabar aš nesijaučiau tokia vieniša. Galbūt todėl, kad galvojau tik apie savo mažylį, o ne apie save, kaip kadaise. O galbūt nuo pojūčio, kad visa Gamta, visos jos jėgos padeda man šiomis minutėmis. Akušerės, stebėdamos mane, galvojo, jog aš miegu, ir gimdymas nevyksta. Ir kai mažylio galvutė pradėjo gimti, buvo sunku jas įtikinti, kad gimdymo sąrėmiai tokie patys, kaip ir tų aplink  besiblaškančių ir rėkiančių moterų. Stangų metu aš nugrimzdavau mintimis į savo kūno vidų pas savo mažylį ir padėdavau jam slinkti pirmyn savo vidiniu žvilgsniu. Aš mačiau jo susirietusį kūnelį ir rausvą užpakaliuką...“ (iš moters laiško)

 

Kas yra natūrali anestezija?         

 

Moteris turi žinoti, kokiu būdu padėti gimdai stangų metu. Ji privalo teisingai kvėpuoti ir stenėti tik tada, kai gimda to pareikalaus. Pirmą kartą gimdančioms moterims tai labai svarbu, nes ankstyvas nuovargis gali sukelti sunkumų pačiu paskutiniu momentu.

 

Įdomu tai, kad tuo metu atsiranda natūrali anestezija – moteris nejaučia skausmo. Dėl deguonies stokos prislopinama galvos smegenų sąmoninga veikla, o pasąmoninė reflektorinė veikla gauna laisvę. Tai labai protingai sureguliuotas Gamtos mechanizmas: pačiu atsakingiausiu momentu neturi trukdyti sąmoningos moters mintys, o gimdymas turi vykti pagal iš anksto, per tūkstantmečius sureguliuotą instinktą.

 

Reikėtų žinoti, kad moters fizinė ir emocinė būsena, ir jos atsakomosios reakcijos gimdymo eigos metu keičiasi. Gimdymo metu tarsi būna ne viena, o dvi moterys. Sąrėmių pradžioje moteris, reaguojanti į tai, kas aplink vyksta, labai mažai panaši į moterį antrojo gimdymo periodo pabaigoje, kuri reaguoja tik į  nekontroliuojamus raumenų susitraukimus.

 

Emocinio protrūkio pavojus gali atsirasti antrojo periodo pabaigoje, ypač jeigu moteris gimdo pirmą kartą. Nors šiuo metu moteris dažnai atrodo lyg mieganti, abejinga, tačiau ji girdi ir supranta tuo metu visus jai sakomus patarimus. 

 

Tęsinys - kituose straipsniuose.


1

Všį "Mama, tėtis ir Aš"

Nėščiųjų sveikatingumo mokykla

Tauro g. 10, Kaunas

Tel. (8 37) 348357, 764262; Mob. 8 687 64757