Gyd.Šemeta: "Natūralus gimdymas - kokybiškai kitas požiūris į vaiko gimimo procesą"

Gyd.Šemeta: "Natūralus gimdymas - kokybiškai kitas požiūris į vaiko gimimo procesą"

22. Sep 2011, 07:00

 


Kartu su Nėščiųjų sveikatingumo mokyklos vadovu, žymiu Lietuvos akušeriu-ginekologu Romualdu Šemeta pradedame straipsnių ciklą apie švelnų gimdymą, sąmoningą tėvystę, vyro vaidmenį gimdyme ir daugelį kitų įdomių temų.

 

Natūralus, švelnus gimdymas. I dalis

 

Natūralaus gimdymo filosofija šiais laikais ypač aktuali, nes tik nedidelė dalis moterų turi galimybę pagimdyti natūraliai. Visa tai atsitiko dėl to, kad nesigiliname ir nenagrinėjame natūralaus gimdymo fiziologijos.

 

Daug metų, ruošdamas šeimas gimdymui, pastebėjau, kad ne visi teisingai supranta sąvoką „natūralus gimdymas“. Pažvelkime, kaip žodį „natūralus“ apibūdina lietuvių kalbos žodynas. Tai: „Nedirbtinis, tikras, gamtinis; atitinkantis gamtos dėsnius, neprievartinis, atitinkantis tikrovę, įprastas, normalus“. Ar šiuolaikiniai gimdymai atitinka šias nuostatas?

 

Pastebėjau, kad terminas „natūralus gimdymas“ kai kuriems mūsų medikams sukelia neigiamą reakciją, kelia vos ne pašaipą. Gydytojai paruošti ir išmokyti teikti pagalbą negaluojančiam žmogui, to jie mokėsi daug metų. Nėščioji ir gimdanti moteris – tai vienintelis kontingentas, kuris kreipiasi į medikus dažniausiai sveiki, reikia tik stebėti jo būseną. 

 

Štai kodėl, būdami gydymo specialistai, mes dažnai tiek į nėštumą, tiek į gimdymą žiūrime kaip į ligą. Nestebėdami, o įsiterpdami į natūralų gimdymą, neleisdami moteriai gimdyti taip, kaip Gamta suformavo šį procesą, mes dažnai jį paverčiame sudėtingu. Dėl to daug komplikacijų, dažnos operacijos.

 

Medicinos mokslo įstaigose studentai matė gimdymo kančias, todėl jie tvirtai tikėjo, kad be medikamentų skausmas neišvengiamas. Naudojant medikamentus, jiems taip ir nepavyksta būti tikro fiziologinio, natūralaus gimdymo liudininkais.

 

Natūralus gimdymas – tai viena iš nepertraukiamo fiziologinio proceso grandžių. Jis įtvirtina pagrindinius dauginimosi ir giminės išsaugojimo Gamtos dėsnius. Natūralus gimdymas – tai normalus fiziologinis procesas. Kai gimdymas asocijuojasi su baime, o kartu ir su įtampa, gimdymas tuoj pat tampa nefiziologinis, t.y. patologinis.

 

Natūralus gimdymas – tai ne skatinamųjų  ir skausmą malšinančių medikamentų atsisakymas. Tai kokybiškai kitas požiūris į vaiko gimimo procesą. Tad koks šis požiūris? 

 

Apie tai skaitykite kitame straipsnyje.

 

Všį "Mama, tėtis ir Aš"

Nėščiųjų sveikatingumo mokykla

Tauro g. 10, LT-51421 Kaunas

Tel. (8 37) 348357, 764262

Mob. 8 687 64757

 

22. Sep 2011, 22:16

Aš save visą laiką tikinau, kad turiu kaupti jėgas ir jas atiduoti dukrytės atėjimui, kad būsiu pajėgi pati pagimdyti be jokių vaistų, kai dukrytė skersavosi, kalbėjau, prašiau jos pasisukti 😀 kai gimdant raižė stiprūs skausmai galvojau, kad turiu būti stipri dėl dukrytės, kad jai sunkiau ir skaudžiau...ir man pavyko pagimdyti taip kaip norėjau, be vaistukų, natūraliai, gana greitai ir lengvai ir dar su ligota nugara, dėl ko man vis kabėjo cezaris...tikiuosi ir su kitu vaikučiu pavyks, jam duoti natūraliausią gimimo stebuklą...

22. Sep 2011, 21:11

Pabaigoj ir man jau kvirbėjo mintelė reik praaaaaašyt cezario 😃 bet čia tik todėl, kad nežinojau, kad finišas jau čia pat 😀

Krisliukas Krisliukas 22. Sep 2011, 19:44

seniau moterys mirdavo todėl, kad gimdydavo kai kurios antisanitarinėmis sąlygomis ir gaudavo kraujo užkrėtimą.. kaip sakė Šemeta, kuris yra anos kartos akušeris-ginekologas..jie priimdavo kūdikius ir užpakaliuku į priekį, ir tai buvo normalu..o dabartiniais laikais studentai to nemokomi, jau iškart toks gimdymas yra patologinis ir daromas cezario pjūvis..
ir viskas yra galvoje..aš pvz žinau, kodėl man buvo pirmas cezaris, aš tą puikiai supratau jau iškart po gimdymo... nors iš tikro skaitėsi, kad vaikutis nesistatė į takus ir tiek.. kažkodėl ir antro gimdymo metu jis nesistatė, bet pasitaikė geras specialistas, kuris rankomis įstatė ir pagimdžiau pati..aišku po gimdymo man jis pasakė, kad jau buvo pasiruošę bet kurią minutę mane operuoti ir sakė, kad mums būtų buvę paprasčiau cezarį padaryt, bet kadangi jau norėjai gimdyt pati, tai leidom gimdyt pačiai..beje, ir vaistų jokių negavau, nors jau pabaigoj ir prašiau 😃 bet pasakė tiesiai šviesiai - tau negalima
žodžiu tie kursai man dar kartą patvirtino tai, ką aš ir pati galvojau, kad visas gimdymo planas yra tik moters galvoje... labai labai noriu ir šįkart kad būtų viskas gerai, tikiuosi kad taip ir bus 😉

22. Sep 2011, 18:09

Čia vienas iš pavyzdžių apie nenatūralų gimdymą ir yra cezario pjūvis. Apima ir daugiau dalykų pvz epidūris. apie patologinius gimdymus nekalbama tik apie netinkamą žmogaus įsikišimą į natūralų procesą.

Krisliukas Krisliukas 22. Sep 2011, 14:55

o aš džiaugiuosi, kad bent laukdamasi trečio vaikučio nuėjau pas Šemetą, ir gailiuosi,kad nėjau per antrą nėštumą... nors ir tuomet be kursų tiesiog skaitydama daug įv. literatūros apie natūralų gimdymą aš sau padėjau ir pati pagimdžiau dičkį berniuką po pirmojo cezario..😉
o visi gimdymo namuose kai atvažiavau gimdyt pasibaisėjo, kodėl man ne planinis cezaris parašytas, juk pirmas tai cezaris 😀 eikit jūs velniop, pagalvojau, pagimdysiu ir pati 😉 prieš gimdymą nesitariau su jokiu gydytoju, tiesiog programavau save, kad aš ten sutiksiu reikiamus žmones reikiamu metu, kurie man padės..taip ir nutiko..
nežinau kaip bus šįkart, ar man sutaps teorija ir praktika, bet vėlgi galvoju tik apie natūralų gimdymą..

22. Sep 2011, 13:05

O man sutapo teorija ir praktika 😀 Kai lauksiuosi antro vėl eisiu pas Šemetą 😀

22. Sep 2011, 09:11

Ne visada teorija sutampa su praktika.