Gydytoja ginekologė: „Echoskopijos vaisiui nekenkia“

Gydytoja ginekologė: „Echoskopijos vaisiui nekenkia“

16. Apr 2012, 08:00

Nėštumo metu atliekamų echoskopijų laukia visa šeima, juk smalsu, kas gi ten, pilvelyje, gyvena? Į svarbiausius klausimus apie echoskopijas nėštumo metu „Mamyčių klubui“ atsako gydytoja ginekologė.

 

Konsultuoja gydytoja akušerė ginekologė Sonata Rakšnienė, medicinos centras „Maxmeda“:

 

Kiek echoskopijų  esant sklandžiam nėštumui atliekama besilaukiančiai moteriai?

 

Echoskopija atliekama nėštumo pradžioje, norint patvirtinti nėštumą gimdoje ir patikslinti nėštumo dydį bei gimdymo terminą. Rekomenduojama atlikti vaisiaus echoskopinį tyrimą 12-13 nėštumo savaitę, norint įvertinti nosies kaulą, sprando raukšlės prašviečiamumą (tai yra įvertinti genetinius markerius).  19-22 nėštumo savaitę atliekama vaisiaus echoskopija tam, kad įvertinti vaisiaus organų išsivystymą, vaisiaus raidą.

 

Kokiais atvejais besilaukiančiai moteriai tenka atlikti daugiau echoskopijų, negu vidutiniškai?

 

Dažniau vaisiaus echoskopijos atliekamos jei moteris kraujuoja tiek nėštumo pradžioje, tiek ir esant didesniam nėštumui. Dažniau atliekama echoskopija, jei yra įtariamas vaisiaus augimo gimdoje sulėtėjimas ar moteris serga gretutine  ar nėštumo liga, kuri gali sutrikdyti vaisiaus augimą, jei yra diagnozuojamas per didelis ar mažas vaisiaus vandenų kiekis, jei įtariama vaisiaus intrauterininė hipoksija.

 

Tokiu atveju tyrimas gali  būti atliekamas net kas 10-14 dienų, kartais ir dažniau. Yra atvejų, kai echoskopinis tyrimas nėščiai moteriai atliekamas ne tik įvertinti vaisiaus vystymąsi, bet ir įvertinti placentos padėtį, gimdos kaklelio būklę.

 

Jeigu dėl tam tikrų priežasčių nėščioms moterims tenka dažniau atlikti echoskopiją, jos nerimauja: „ Ar tai tikrai nekenkia kūdikiui?“

 

Įrodyta, kad šis tyrimas vaisiui yra nekenksmingas.

 

Kuo skiriasi vaginalinė echoskopija nuo echoskopijos, kai daviklis dedamas ant pilvo? Kokiais atvejais taikoma viena ar kita?

 

Vaginalinė echoskopija atliekama moteriai per makštį (makštiniu davikliu), o kitu atveju davikliu per pilvo sieną. Per makštį atliekama echoskopija  nėščioms moterims iki 12 nėštumo savaitės ir vėlesniame nėštumo laikotarpyje , esant reikalui įvertinti gimdos kaklelio ilgį. Echoskopiją per pilvo sieną atliekama, esant didesniam nėštumo laikui .

 

Kaip dažnai būsimieji tėvai nepageidauja žinoti būsimo vaikelio lyties, nors atliekant echoskopiją tai būtų akivaizdu?

 

Tai yra būsimų tėvelių teisė sužinoti laukiamo vaikelio lytį. Daugelis tėvų nori žinoti vaikelio lytį iki jam gimstant. Tačiau porų, kurios tai norėtų laikyti paslaptyje yra vienetai.

 

Kaip vertinate kai kurių šalių tvarką , draudžiančią gydytojus informuoti būsimus tėvus apie numatomą vaikučio lytį? Ar pritartumėte tokiam draudimui Lietuvoje?

 

Būsimi tėvai turi turėti pasirinkimo laisvę žinoti ar ne būsimo vaikelio lytį. Todėl mūsų kaip gydytojų tikslas pritarti bet kokiam tėvelių pasirinkimui. Echoskopija nėra tyrimas, kuris tiksliai leistų nustatyti vaisiaus lytį. Visuomet yra galimybė suklysti. Todėl būtų pažeisti būsimų tėvelių laukimo lūkesčiai. Reikėtų pabrėžti, kad atliekant vaisiaus echoskopiją, vaisiaus lyties nustatymas nėra pagrindinis atliekamo tyrimo tikslas.

 

 Kiek echoskopijų nėštumo metu buvo atlikta Jums?

Medicinos centras " MAXMEDA" Vilniuje

 tel. 2137708, mob. 862078846

www.maxmeda.lt

21. Apr 2012, 11:52

na o mus jau ekoskopavo gal kokius 4 kartus

16. Apr 2012, 16:15

Kadangi gyvenu Norvegijoj pirma karta (ir vieninteli iki gimstant) su savo angeliuku turejau susitikti apie 18sav, taciau skaudejo pilva- tai seimos gydytojas paziurejo jau 16sav. (labai trumpai), tada 18sav buvo didysis tikras susitikimas kai ir tetis dalyvavo 😀 apie 26sav. lankemes LT- tai pasidarem 3D echoskopija. O apie 28sav. esant labai dideliam sono skausmui ligoninej vel dare echoskopija 😀 is viso 4 ❤

16. Apr 2012, 14:07

Ekoskopą darė tris kartus ir vis skirtingi ginekologai, paskutinį kartą teko jau prašyti gydytojos, kad padarytų, nes, matyt, nujaučiau, kad kažkas yra negerai, tačiau iki pat gimdymo akimirkos visi tikino, kad viskas puiku, tačiau vaikutis gime su ne viškai išsivyčiusia rankyte (dešinės rankos dilbio ir riešo bige), o dar labai gerai pamenu kaip viena gydytoja rode ir pasakojo, cia Jūsų vaikučio kojytės, čia viena rankyte, čia kita ir t.t. Dėja!!! Man iki šiol tebekyla klausimas, ar gydytojai mate ir nesake, kaip vystosi mažylis, ar tiesiog darbą atliko neprofesionaliai?

16. Apr 2012, 13:21

Daug kartų, nes ir pačiai įdomu, ir gyd. nesako, kad per dažnai atliekama procedūra. Nuramina, kai žinai, jog viskas gerai 😀

16. Apr 2012, 12:25

tiek kai laukiausi pirmojo vaikelio, tiek antrojo tikrino tik po 1 karta. O del kudikio lyties pirmojo nestumo metu pasake kad bus tikriausia berniukas, taciau gime dukryte 😀 o antrojo nestumo metu nenorejau suzinoti lyties todel paprasiau kad nesakytu 😀 bet per abudu nestumus pilvo forma buvo skirtinga todel aplinkiniai pagal pilvuko forma speliojo kas gims ir jie buvo teisus 😀

16. Apr 2012, 11:41

pirmu nestumu tikrino gal 3 kartus, antru viena karta

16. Apr 2012, 10:05

Kas menesi darom ,kai einam pasitikrint ,pasisverti pasimatuoti ir t.t. tada ir echo pasiziurim

16. Apr 2012, 09:56

nepamenu,bet 5 ar 6 kartus,ir visi mano pageidavimu,ginekologe niekada neatsisako jei noriu kad paziuretu ar viskas gerai.

16. Apr 2012, 08:02

daug😀 pradzioj gal tik pora, bet paskui jau kai buvo pamatyta vaisiaus patologija, tai kur tik vaziavom tikrintis, ten ir echoskopavo, as manau, kad geriau jau ziureti kiek reikai tuo echoskopu, kad tik viska pamatyti, kaip ten gyvena tas kirminiukas mazas😀