Hemoglobino trūkumas: ką jis signalizuoja?

Hemoglobino trūkumas: ką jis signalizuoja?

29. Oct 2015, 07:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Anemija nėštumo metu

Nėštumo metu gydytojai atidžiai stebi hemoglobino rodiklius nėščiosios kraujyje. Jo trūkumas rodo, kad mama ir kūdikis gauna mažai deguonies.

Hemoglobinas įeina į raudonųjų kraujo kūnelių (eritrocitų) sudėtį, jų pagrindinė funkcija - pernešti deguonį iš plaučių į visus organus ir audinius. Deguonis yra būtinas visiems medžiagų apykaitos procesams organizme – ten, kur nėra kvėpavimo, nėra ir gyvenimo.

Normalus hemoglobino kiekis moterims yra 120-140 g /l (žemiausia riba), nėštumo metu leistina apatinė normos riba 110 g/l. Hemoglobino kiekis nustatomas, iš piršto paimto kraujo tyrimo metu, kuris atliekamas kiekviename trimestre. Sumažėjęs hemoglobino kiekis – tai anemija. Ji nėštumo metu yra ypač pavojingaa, nes dėl deguonies trūkumo kenčia ne tik mamos organizmas, bet ir kūdikio.

Priežasčių, kodėl sumažėjo hemoglobino kieks kraujyje, bet tyrimų rezultatai – ne visada motyvas nerimauti ir iškart vartoti geležies turinčius preparatus. Apie tai, žinoma, jus konsultuos gydytojas.

Žinoma, gydant anemiją svarbų vaidmenį vaidina ir mityba, tačiau pulti geležies turinčius vaisius ir daržoves (obuolius morkas, granatus), problemos neišspręs. Iš vaisių ir daržovių geležis, kaip minėjome, įsisavinama blogiau nei iš mėsos produktų, todėl stebėkite, kad jūsų mityboje netrūktų mėsos ir jos produktų.

Atminkite, kad vartodami šiuos maisto produktus, geležies trūkumo, esant anemijai, nekompensuosite, todėl reikės vartoti gydytojo paskirtus medikamentus. Laimei, šiais laikais yra daug preparatų vartojimo.

Nėštumo metu moters organizmas patiria dideles apkrovas, jam teks patirti gimdymą, kurio metu netenkama skysčių ir kraujo, o kur dar ilgas žindymo laikotarpis – visa tai gali iššaukti anemiją, todėl specialistai rekomenduoja vartoti geležies turinčių preparatų ilgesnį laiką, kurių vartojimas nekenkia kūdikio vystymuisi.

Jei savijauta pagerėjo ir hemoglobino kiekis kraujyje jau normos ribose, nereikia nutraukti preparatų vartojimą.