Ką jaučia kūdikis mamos pilvelyje?

Ką jaučia kūdikis mamos pilvelyje?

21. Mar 2013, 08:00

 

Nors ir priimta moterį "mama" vadinti tik gimus kūdikiui, tačiau niekas neabejoja, kad tėvais tampama jau užsimezgus gyvybei. Tuo momentu mažytis žmogeliukas pradeda savo gyvenimą mamos pilvelyje.

 

Dar nematydami mažylio tėvai gali sukurti ypatingus santykius su juo ir įtraukti į savo gyvenimo veiklą.

 

Atminkite, kad ši mažytė kruopelytė visada šalia ir kasdien mokosi kažko naujo. Tai ne kažkas abstraktaus pilvelyje, o mažas Žmogutis, galintis girdėti ir jausti, kas vyksta aplink.

 

Kaip mažylį įtakoja mamos išgyvenimai?

 

Visu devynis mėnesius kūdikis tiesiogine to žodžio prasme susijęs su mama. Todėl reikia atminti, kad jis priima visas mamos emocijas – tiek teigiamas, tiek neigiamas, visus pergyvenimus.

 

Jei mama išgyvena nemalonias emocijas, kūdikis tampa neramus, stengiasi susigūžti, pritraukia rankytes ir kojytes prie kūnelio.

 

Jau nuo 28 nėštumo savaitės pilvelyje kūdikis išreiškia gyvas mimikas. Echoskopo pagalba galima matyti, kaip mažylis suraukia kaktą arba kai veidukas nušvinta ir matyti kažkas panašaus į šypseną.

 

Mamoms reikia vengti ilgalaikių stresų. Įrodyta, kad tai neigiamai veikia vaisių. Gali būsima mamytė porą kartų per nėštumą būti pikta ar nelaiminga. Kūdikis mamos pilvelyje gyvena dabartimi, jis neturi nei praeities, nei atminties. Kai tik mamai pegerėja nuotaika, jam iškart pasidaro geriau.

 

Jaučiame, liečiame – jau nuo 50-tos dienos

 

Pirmąją reakciją į prisilietimą prie odos kūdikis parodo būdamas 50 dienų amžiaus. Nuo septintos savaitės jis jaučia, kad jį supa vaisiaus vandenys, jaučia, kaip dirba mamos vidaus organai.

 

Pirmuosius jutimus vaisius jaučia per burną. Dvyliktąją savaitę kūdikis jau turi mažytes rankutes. Tikėtina, kad nuo aštuntos savaitės vaisius geba pajusti skausmą.

 

Nuo 17-tos savaitės jautriomis tampa odos ląstelės, jau vystosi pusiausvyros pojūtis. Mažylis jaučia, kai mama pakeičia padėtį – guli, sėdi, stovi.

 

Judame, žagsime, žiovaujame – nuo 8-tos savaitės

 

Mažylis ima judėti trim savaitėmis anksčiau nei mama tai pajunta. Motorikos vystymasis prasideda jau aštuntą nėštumo savaitę. Pradžioje mažylis tik muistosi, bet nuo 9-tos savaitės stuburo smegenys išsivysto tiek, kad ima koordinuoti pirmuosius vaisiaus galvos ir sąnarių judesius. Nuo šios akimirkos kūdikis gali pradėti žagsėti.

 

Po 14 dienų mažasis pilvelio gyventojas padarys pirmuosius kvėpavimo judesius ir pirmą kartą nusižiovaus.

 

Girdime, klausomės – nuo 18 savaitės

 

Daugelis nėščiųjų pripažįsta, kad esant dideliam garsui, mažylis pilvelyje susitraukia, nebejuda.

 

Tarp 18 ir 25-tos savaitės vystosi klausa. Keturių-penkių mėnesių mažyliai mamos pilvelyje turi išvystytą muzikinį skonį – jiems gali patikti Vivaldis ir Mocartas, bet nepatikti, pvz. Bethovenas, Bramsas ar sunkusis rokas.

 

Likus keturioms savaitėms iki gimimo, mažylis lengvai atpažįsta mamos balsaą, kai jį girdi, jo pulsas sulėtėja. Garsus, kurie sklinda aplinkoje, kūdikis girdi prislopintus.

 

Matome, bandome, uostome - nuo 20 savaitės

 

Skonių pojūčiai vystosi šeštame nėštumo mėnesyje. Vaisiaus vandenys – tai tam tikra sriuba, turinti skirtingus aromatus ir skonių atspalvius, kurie dienos eigoje kinta. Mažylis gali prisiminti šiuos skonio pokyčius ir gimęs.

 

Tad būsimos mamos gali įtakoti kūdikio skonio pojūčius. Pvz. nėščioji, kuri pirmenybę teikė patiekalams su česnaku, gali tikėtis, kad ir vaikutis vėliau mėgs tai.

 

Paskutinį nėštumo etapą kūdikis per dieną išgeria beveik pusę litro vaisiaus vandenų, kuriuos vėliau išsisioja – tai puikiai matyti echoskopijos metu.

 

Mokslininkai mano, kad nuo 28-tos nėštumo savaitės mažyliai sugeba užuosti, bet dar negali skirti kvapo nuo skonio. Gimus kūdikio gebėjimas užuosti labai svarbus, kad galėtų pagal pieno kvapą surasti mamos krūtį.

 

16-ąją savaitę mažylis atmerkia akytes, bet iki šiol nežinoma, kiek gerai jis mato iki gimimo. Jei prie mamos pilvo pridėtume įjungtą žibintuvėlį, kūdikis į tai reaguos, vadinasi, geba skirti šviesą nuo tamsos.

 

Pradedant 20-28-omis savaitėmis, kūdikis gali miegoti. Šiame nėštumo etape vaisius gali justi tai, ką ir naujagimis: jis reaguoja į prisilietimus, garsus, šviesą, kvapus ir t.t.

 

Kūdikis mamos pilvelyje – pilnavertis šeimos narys

 

Jau būdamas mamos pilvelyje mažylis tampa šeimos nariu, kuriam reikia begalinės mamos ir tėčio meilės bei dėmesio. Priimk kūdikį kaip asmenybę ir kartu su būsimu tėčiu stenkitės užmegzti kontaktą su jūsų šeimos nauju nariu jau nėštumo metu!