Kada ir kodėl atliekamas gliukozės testas nėščiajai?

Kada ir kodėl atliekamas gliukozės testas nėščiajai?

13. Apr 2015, 09:30 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Klausk specialistų rimtais sveikatos klausimais redakcija@mamyciuklubas.lt – ir jie būtinai pasistengs atsakyti.

Nėštukė Viktorija:

Aš perskaičiau, kad 24-25 nėštumo savaitę būtina atlikti gliukozės tyrimą, tačiau mane prižiūrinti ginekologė apie tai nepranėšė. Koks tai tyrimas? Ar galima jį atlikti vėliau? Ir kodėl jis būtinas?

Atsako „Northway medicinos centro“ gydytoja ginekologė Lina Rudaitienė.

Šis tyrimas nėra būtinas, išskyrus atvejus, jei nėščoji priklauso rizikos grupei. O rizikos grupėje jūs ar ne, jau pasakys gydytojas pagal visą jūsų ligos istoriją. Pačioje nėštumo pradžioje nustatoma ir nėščiosios kortelėje įvedami duomenys apie jos ligos istoriją, koks masės indeksas, ar neturi antsvorio ir pan.

Pavyzdžiui, jei jūs ar kas nors iš šeimos narių sirgo ar serga gestaciniu diabetu, šis tyrimas jums bus atliktas.

Gliukozės tyrimo tikslas  – anksti diagnozuoti gestacinį diabetą, kad galėtume laiku užkirsti kelią būsimo kūdikio sveikatos sutrikimams. Jei reikia, paskiriama dieta ir pan.

Jei reikia, šis tyrimas griežtai atliekamas – ne anksčiau kaip 24 nėštumo savaitę ir ne vėliau kaip 28-tą. Nes priešingu atveju, tyrimo rezultatai gali būti klaidinantys.

Beje, gliukozės tyrimas nėra fiziologiškai malonus:

-du kartus paimamas kraujas

-reikia išgerti stiklinę gliukozės tirpalo (jis yra saldus, tad neretai besilaukianti moteris viską išvemia ir vėl reikia kartoti).

Ar tau darė gliukozės tyrimą? Pasidalink įspūdžiais!

Ekspertai

Lina Rudaitienė

„Northway medicinos centro“ gydytoja ginekologė
Lina Rudaitienė in-vecaku-skola
lina_baj lina_baj 13. Apr 2015, 12:30 Asya

O man kaip tik sakė namo neiti, nes jei pasidarys bloga nieko nebus namie. Geriau laukti poliklinikoje 😀 Žinau, kam teko akys, svaigo galva, vos nenualpo, tad geriau pabūti ten vietoje, o ne keliauti namo ar net važiuoti automobiliu 😀

Siaubas... Tai man matyt labai pasisekė 😀 O man kaip tik po pirmų kraujo tyrimų, kai reikėjo nevalgius ateiti, kol dar pykinimo periodas buvo, taip suėmė skrandį, kad teko išeiti iš darbo ir pragulėti lovoje ir galvoti, gal jau važiuoti į ligoninę reik... Atsimenu ir ašarojau, ir skrandį spazmavo, ir galvą skaudėjo... Tai šito gliukozės tyrimo taip bijojau, jau buvau darbe pasisakiusi, kad galiu šiandien neateiti 😀

Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt 13. Apr 2015, 10:57

O mano patirtis visai kita - šlykščiausias tyrimas visame nėštume. Po tirpalo gėrimo taip supykino, kad skrandis atsisakė veikti dvi paras ir jas lovoj apsikabinus kibirą teko praleist. Fe fe fe.....
Tai antrą kartą pasiėmiau citrinos ir kai jau sėdint ir laukiant kol gliukozė pasiskirstys visai užsaldėdavau, tai lyžteldavau. Ir žinoma - reik kokios knygos, planšetės, kad tik mintis atitrauktų 😃

lina_baj lina_baj 13. Apr 2015, 09:50

Taip, man irgi darė, prigąsdino, kad gali ykinti, būti silpna, bet jaučiausi tas pora valandų visai gerai. Tik pats tas saldaus skysčio išgėrimas buvo bjaurus, nes nemėgstu saldžiai.

Liucyte Liucyte 13. Apr 2015, 09:40

Taip, šį tyrimą 6-tą ar 7-tą nėštumo mėn. esu dariusi. Bet jis man nebuvo nemalonus, nes duoti kraujo nebijau, o gliukozės tirpalas, kurį reikėjo išgerti, nei pykino, nei šiaip kokį nemalonumo pojūtį kėlė. Tiesa, šis tyrimas užtrunka, tad reikia nusiteikti palaukti ir į rankinę įsimesti kokio darbelio ar knygą paskaityti 😀 Tyrimo rezultatai buvo geri, tad jokios dietos gydytoja neskyrė.