Kai moters kraujo grupė neigiama - ar galimas sklandus nėštumas?

Kai moters kraujo grupė neigiama - ar galimas sklandus nėštumas?

16. Jan 2018, 09:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Rasa: "Mano kraujo grupė minusinė, vyro teigiama. Pirmas nėštumas buvo su konfliktu (titras 1:34). Vaikas gimė sveikas. Norime antro, bet bijom. Ką mums daryti?

Konsultuoja akušerė Ieva Girdvainienė (Gandro Lizdas):

Sveiki,

Kai moteris pastoja antrą kartą, jos organizmas jau labai greitai atpažįsta svetimą baltymą, antikūnai pradeda sparčiai gamintis ir stipriai kenkia vaisiui. Tada pradeda storėti placenta, gamintis daug vaisiaus vandenų, nuodijamos jo kepenys, progresuoja vaisiaus mažakraujystė ir gyvybė gali nutrūkti. Mat į vaikelio kraują patenka daug mamos antikūnų, kurie ardo jo kraujo kūnelius.
 
Kai vaikelio organizmas stipriai apnuodytas, vaisiui gali prireikti kraujo perpylimo. Žinoma, tokie atvejai reti, tačiau kūdikio gyvybei pavojus didelis. Daugiau nei prieš du dešimtmečius buvo išrastas vaistas, vadinamas anti-RH(D) imunoglobulinu. Taikant imunoprofilaktiką, nėščiųjų imunizacijos rizika sumažėja iki 0,2 proc.  Per pirmą apsilankymą pas ginekologą nėščiajai nustatoma kraujo grupė ir Rh faktorius. Jei moters Rh yra neigiamas, tiriami antikūnai, o tyrimas kartojamas 20 ir 27 nėštumo savaitėmis. Jei antikūnų nerandama, 28 - 32 nėštumo savaitę suleidžiama 300 mg. anti- D imunoglobulino. Po gimdymo naujagimiui nustatoma kraujo grupė ir Rh faktorius. Jeigu naujagimio Rh(+), per 24-72 valandas imuprofilaktika pakartojama. 

Esant šiems vaistams, šeima, susidūrusi su skirtingų rezus faktorių problema, gali drąsiai planuoti pageidaujamą nėštumų kiekį. 

 Atvejų, kai nerekomenduojama pastoti, pasitaiko itin retai. Jeigu moteris, kurios Rh (-), jau pagimdė du vaikus, kurių Rh (+), ji laiku nesikreipė į gydytojus ir gimdė namuose, žinoma, kad jai nebuvo suleisti vaistai, tuomet jai pastoti negalima. Priešingu atveju iškyla didelė rizika vaisiui. Tuomet nuo pat nėštumo pradžios reikėtų tirti Rh antikūnus, ir jei antikūnų nerandama, imunoprofilaktika vykdoma įprastiniu režimu. Jei antikūnų randama, pacientė nedelsiant nukreipiama į stacionarą tolesniam tyrimui ir gydymui (vaisiaus kraujo perpylimas, vaisiaus plaučių brandinimas, gimdymo sužadinimas). 

Imunoprofilaktika taip pat atliekama po: nėštumo nutrūkimo (savaiminio ar dirbtinio), negimdinio nėštumo, pūslinės išvisos, invazinių diagnostinių vaisiaus tyrimų (choriono gaurelių biopsijos, konsultuojantis dėl genetinės patologijos).

Rašyk klausimą akušerei apie nėštumą, gimdymą, naujagimio sveikatą ir gauk individualų atsakymą!

20171101134435-94542.jpg