Kai nėštutei per 30...

Kai nėštutei per 30...

16. Jul 2015, 09:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Per paskutiniuosius keliasdešimt metų padaugėjo moterų, gimdančių pirmą vaikelį 30 ir net 40 metų.

Kodėl gimdome vėliau?

Priežasčių tam galima surasti įvairių – moterys siekia išsilavinimo, kopia karjeros laiptais ir tik tada planuoja atžalas. Svarbus faktorius – didėjantis skyrybų skaičius. Išsiskyrę vyrai ir moterys, suradę kitus partnerius, po kiek laiko ima planuoti bendrą atžalą.

Vaisingiausi moters metai

Bėgant metams, moters galimybės pastoti ir sėkmingai išnešioti vaiką mažėja, todėl 35 –erių pastoti yra sunkiau, negu 25 –erių. Manoma, kad vaisingiausias moteris amžius – maždaug 24 metai. Virš 30 metų pastojimo šansai mažėja ir ciklo metu sudaro apie 10 procentų tikimybę. Žinoma, labai daug lemia individualios moters savybės, jos fizinės bei psichinės sveikatos būklės ypatumai .

„Rizikingas“ nėštumas ar ne?

Vyresnio amžiaus nėščiosios ir gimdyvės (35 –eri  ir daugiau) priskiriamos “rizikos grupei”, joms rekomenduojami genetiniai tyrimai dėl galimų vaisiaus apsigimimų. Tačiau medikai ir mokslininkai mano, kad esant gerai nėštumo priežiūrai, vyresnio amžiaus nėščiosios nepatiria didesnės rizikos už jaunesniąsias nėščiąsias.

  • Yra nustatyta, jog pykinimas ar nugaros skausmai nėštumo metu nėra dažnesni vyresnėms kaip 35 –erių metų moterims. 
  • Tuo tarpu preeklampsijos rizika padidėja moterims, gimdančioms virš 35 –erių. Statistika byloja, jog tokia tikimybė yra 1 iš 7 moterų, tuo tarp tarp 20-30 metų amžiaus nėščiųjų tokia rizika yra 1 iš 10.
  • Šiek tiek dažniau negu jaunesnio amžiaus nėščiosioms, vyresniosioms nustatomas nėščiųjų diabetas.

Žvaigždės, vėlyvosios mamytės:

Carla Bruni-Sarkozy susilaukė dukrytės būdama 44 metų, o vyrui - prezidentui N. Sarkozy buvo 57. Tai antrasis Carlos ir pirmasis bendras vaikas.

Aktorė Uma Thurman, būdama 41 –erių, ką tik pagimdė trečiąją atžalą, vaiko tėtis – 49 m. bankininkas.

Dainininkė Mariah Carey savo dvynių susilaukė 42 metų, partneriui tuo metu buvo 32 –eji.

Aktorė Nicole Kidman dukrytę kantri muzikantui K.Urban pagimdė būdama 41 –erių. Po kelerių metų šeima vėl pagausėjo, tačiau šįkart biologinį aktorės ir dainininko vaikelį išnešiojo surogatinė motina.

Kelerių metų pastojote jūs?