Kaip gydytis peršalus: ginekologės komentaras

Kaip gydytis peršalus: ginekologės komentaras

03. Dec 2013, 09:34 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Mielos būsimos mamytės, jei turite klausimų apie savo neštumo eigą ir sveikatą, rašykite juos mums e-paštu: redakcija@mamyciuklubas.lt - į juos atsakys šeimos klinikos "ALFA CLINIC" gydytojai.

Iš Robertos laiško:

Aš pabūsiu iškart "įkyri" ir paklausiu, kaip gydytis peršalus: kokia temperatūra vaisiui gali būti pavojinga, kaip ją suvaldyti ir kuomet jau suskubti kreiptis į gydytojus?

Šiuo metu mano nėštumui 14 savaičių, mane prižiūrinti gydytoja patarė gerti tik folinę rūgštį (kiek skaičiau, reikia ją vartoti iki 16 sav.), bet kankina nuolat jausmas, kad galbūt stinga vitaminų, nes mityba nėra itin pavyzdinga. Tad ar reikia dar papildomai vartoti vitaminus nėščiosioms? Taip pat ar būtina riboti, kai kurių maisto produktų vartojimą, nes neva gali kūdikis vėliau netoleruoti - labai traukia citrusiniai vaisiai.

Konsultuoja “ALFA CLINIC“ gydytoja ginekologė Aldona Kevličienė.

Temperatūros atsiradimas - tai organizmo reakcija į ligą. Gydymo pobūdis priklauso, ar tai tik peršalimas kaip buvo paminėta laiške, ar virusinės kilmės susirgimas. Jeigu yra tik sloga, gerklės perštėjimas, temperatūra laikosi 37.5 laipsnių, reikia leisti organizmui pakovoti pačiam bent 2-3 dienas.

Vėliau, jei situacija negerėja, atsiranda kosulys, silpnumas, kyla temperatūra iki 38 laipsnių ir daugiau, būtina kreiptis į šeimos gydytoją, kuris įvertins jūsų sveikatos būklę ir skirs tinkamą gydymą.

Dėl folinės rūgšties vartojimo, jeigu jūsų nėštumas nepriklauso rizikos grupei, jau nuo 12 nėštumo savaitės, vartoti nėra būtina. Dėl vitaminų vartojimo yra daug skirtingų nuomonių. Jeigu jūsų savijauta gera, klinikiniai tyrymai yra normos ribose, dėl vitaminų vartojimo labai svarbi jūsų pačios pozicija.

Pirmiausia reikia neužmiršti, kad ir vitaminai yra vaistai. Juos vartojant būtina daryti pertraukas.

Ilgalaikis citrusinių vaisių vartojimas gali būti kaip alergijos pasekmė vaikui.

Kada paskiriamas planuotas ultragarso tyrimas?

Įvairiuose šaltiniuose rašoma, kada būna paskiriamas planuotas ultragarso tyrimas, tačiau kaip medicinoje skiriamas pirmasis, antrasis ir t.t. ? Ir kada jau galima nustatyti vaikučio lytį?

Gydytojos atsakymas:

Pirmas echoskopinis tyrimas rekomenduojamas atlikti iki 12 nėštumo savaitės. Antras echoskopinis tyrimas, kaip skriningas, skiriamas 18-20 nėštumo savaitę. Vėliau, ar dar bus reikalingas ultragarsinis tyrimas, spredžia nėštumą prižiūrintis gydytojas akušeris ginekologas.

Vaisiaus lyties nustatymas nepriskiriamas prie būtinų tyrimų sąrašo. T.y individuoli ir mokama konsultacija.

20131121173855-82875.jpg

Ekspertai

Aldona Kevličienė

“Alfa Clinic“ gydytoja ginekologė
Aldona Kevličienė in-vecaku-skola
yoko yoko 03. Feb 2014, 03:40

Kas liečia peršalimus ir virusinius susirgimus nėštumo metu, draugytė su pilveliu rekomendavo Oscillococcinum, sakė jai labai padėjo su virusu sukovoti. Homeopatinis.

03. Dec 2013, 12:30

Dėkui už atsakymus.