Kaip įveikti baimę po persileidimo: psichologės komentaras

Kaip įveikti baimę po persileidimo: psichologės komentaras

23. Jul 2013, 11:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Persileidimas – savaiminė gimdoje nešiojamo pilnai neišsivysčiusio vaisiaus (gemalo) mirtis. Dar vadinamas „savaiminiu abortu“.

Patyrus persileidimą, moterį apima liūdesys, skausmas, nusivylimas. Ir baimė...pabandyti vėl. Kaip rasti savyje jėgų vėl pradėti iš naujo?

„Tai skaudi tema. Pirmiausia dėl baimės vėl tą patį išgyventi ir pergyventi, - pripažįsta psichologė Vika Aniulienė. - Jei žiūrėtume į tai ne kaip į vaiko praradimą, bet pavyzdžiui, kaip į rizikos baimę. Vieną kartą nepavyko – labai baisu, kad nepavyks antrą ar trečią kartą, tačiau bebijant galima nepatirti nuostabių akimirkų, kurias teikia ta rizika, t.y nėštumas".

Kalbėkite, kalbėkite, kalbėkite

Klaidinga manyti, kad reikia tolinti mintis ir net nekalbėti apie tas baimes. Priešingai, kaip sako psichologė, patartina kalbėti, kalbėti ir kalbėti. Su visais. Pačios išsiliesite, lengviau pasijusite ir net nustebsite kiek paramos, kiek patarimų ir palaikymo sulauksite.

Kaip tai daryti? Iš pradžių su artimiausiais žmonėmis, o po to nejučiomis ir su kaimynais pavyks paatviraut.

Nejaukūs aplinkinių komentarai

Kita labai skaudi tema, anot psichologės Vikos, tai vaikučių neturėjimas ir visų aplinkinių kišimasis į šeimos pagausėjimo reikalus. Jus verčia nejaukiai pasijusti klausimais apie vaikus? Ir dar komentarais? Galima ir atvirkštinė situacija, jūsų atsakymas, kai komentatoriai pasijaučia nejaukiai. Pavyzdžiui, pasakyti: “kartais gandrus kviesk nekvietęs, bet jie pas kaimyną ant kamino peri".

Ar turėjote persileidimą? Kas padėjo išgyventi tą sunkų laiką?

pypse pypse 23. Jul 2013, 22:26

aš neturėjau persileidimo, bet turėjau nesivystantį nėštumą. Reikėjo atsisveikinti su 16 savaičių stebuklu. man labai sunku buvo susitaikyti, bet kartą vienas žmogus pasakė, akd reikia tą angeliuką pasisodinti ant kairiojo peties ir jausti kaip jis mane visuomet saugo. man patiko ši mintis - pasisodinau. Paskui gimė sūnutis, dabar laukiu mažiuko vėl, atvira ir tikinčia širdimi. bet vis dar girdžiu "baimes" iš savo artimųjų, nuolat primena. kad ir dabar grįžau iš atostogų šiltuose kraštuose pirmi močiutės žodžiai, kaip tu galėjai juk taip tua buvo atsitikę, būčiau žinojus kad laukiesi neleisčiau ir panašiai... nuolat visi atrodo stengiasi priminti, kad turiu skaudžią netektį. bet pati nuo tų minčių bėgu. turiu angeliuką ant kairio peties, pasikalbu su juo apie tai kaip jam sekasi, o ne kaltindama, kodėl jis ne čia su manimi. aš linkusi tikėti stebuklais.

O ką gydytojai sako, ar įmanoma pastoti, esant sutrikusiai kiaušidžių veiklai?

23. Jul 2013, 11:29

turbut kiekviena nelaime susijusi tiek su nestumu tiek su pastojimu, gimdymu ar vaikeliu sukelia beprotiska skausma ir baime. Persileidimo nepatyriau, todel negaliu sakyti, kad suprantu tas moteris, kurios tai patyre, bet gimdziau serganti vaika, tai apie antraji pagalvoju beveik kasdien, bet deja, baime lieka didesne negu noras... Neisivaizduoju kiek neigiamu minciu patirciau per tuos 9 menesius...
Sekmes Tau Zivile🌷

Živile, suprantu. Kai gydytojas sako kad persileidimo priežasčių yra trisdešimt ir daugiau (tiek fiziologinių, tiek medicininų ir kt), atrodo, kad nebepavyks vėl pastoti, nes gal ta priežastis slypi tik tavyje, bet vilties prarasti nereikia 😀 Ar išbandėte viską, ar tyrėtės nuodugniai abu?