Kaip keičiasi krūtys dėl nėštumo?

Kaip keičiasi krūtys dėl nėštumo?

23. Aug 2016, 11:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Devynių mėnesių laukimo kelionė neatpažįstamai pakeičia ne tik jūsų vidinę būseną, bet ir kūną. O ypač, krūtis. Tik užsimezgus naujai gyvybei jos pradeda ruoštis pagrindinei užduočiai - kūdikio žindymui. Dalinamės net 9 faktais, kas gali atsitikti su jūsų krūtimis nėštumo metu. Žinoma, kiekvienos pojūčiai individualūs, todėl jeigu vienai tiks tik vienas iš šių požymių, kitai - galbūt visi. 

1. Jos padidėja. 

Ne tik pilvas, bet ir krūtys nėštumo metu (dažniausiai, likus 6 savaitėms iki gimdymo) „paauga“ dydžiu ar net dviems. Padidėjęs kraujo spaudimas duoda žinia, kad reikia ruoštis žindymui, todėl pradeda didėti pieno liaukos. 

2. Jos pasunkėja.

Krūtims padidėjus, atsiranda ir didesnis svoris. Be to, krūtyse pradedams saugoti skystį, kuris atsiranda, kaip šalutinis poveikis dėl padidėjusio progesterono ir estrogeno. Per devynis nėštumo mėnesiui, vidutiniškai krūtys pasunkėja beveik kilogramu.

3. Jas skauda. 

Vykstant visiems šiems pasikeitimams, krūtys tampa daug jautresnės. Krūtų skausmas yra vienas iš ankstyvų nėštumo požymių.

4. Jos išvagotos kraujagyslėmis. 

Tempiasi oda ir pradeda matytis žemėlapiai mėlynų kraujagyslių. 

5. Padidėja speneliai. 

Tai dar vienas iš pasiruošimo žindymui požymių. Jie patamsėja, aureolės laukelis padidėja, kas rodo didelį estrogeno kiekį. Liaukos (tai maži spuogeliai aplink spenelį) irgi padidėja, pradeda gaminti riebią substanciją, kuri apsaugo spenelius nuo sutrūkinėjimo, išsausėjimo.

6. Jos drėgsta.

Antroje trečio trimestro pusėje gali pasirodyti priešpienis, kuris yra ypatingai naudingas ir svarbus naujagimiui. Nereikia nieko papildomai spausti, bet ir nepergyvenkite jeigu pasirodė keletas lašų. Jie taip pat apsaugos spenelius nuo skilinėjimo.  

7. Atsiranda strijų.

Taip, strijos atsiranda ne tik ant pilvo ar šlaunų, bet ir krūtų. Tai dažniausiai paveldėta genetiškai, bet kaip viena iš papildomų apsaugos priemonių - intenstyvus odos drėkinimas. 

8. Jomis reikia rūpintis. 

Atkreipkite dėmesį į šią ypatingą jūsų kūno dalį, kuri ruošiasi rimtam darbui. Pakeiskite sintetines liemenėles į natūralios medvilnės, rinkitės mažiau suspaudžiančius ar aptempiančius apatinius, nepamirškite juos dėvėti ir naktį

9. Jos pasikeis amžiams.

Kad ir kaip gaila būtų sakyti, bet po gimdymo jūsų krūtinė pasikeis. Po žindymo speneliai taps įprastos spalvos, krūtinė sumažės į priešgimdyvinį dydį, bet visi šie pasikeitimai turės įtakos. Ir nereikia dėl to jaudintis, nes tai tik įrodymas, kad jūs - mama.