Kaip numalšinti migrenos skausmą nėštumo metu?

Kaip numalšinti migrenos skausmą nėštumo metu?

05. Nov 2012, 09:00

 

Būsima mama mums rašo:

 

Neseniai sužinojau, kad laukiuosi. Mane kankina siaubinga bėda – migrena su pykinimo ir vėmimo priepuoliais. Prieš nėštumą vartodavau "Nimesil" miltelius, man padėdavo. Kaip sau padėti? Kaip numalšinti skausmą?

 

Mamyčių klubą konsultuoja ginekologijos klinikos „Maxmeda“ gydytoja ginekologė Sonata Rakšnienė:


Jei moteriai ir anksčiau kartodavosi migrenos priepuoliai, tai laukiantis tie priepuoliai gali kartotis rečiau, arba dažniau. Migrenos epizodai pasireiškia stipriu priepuoliniu galvos skausmu, kurį kartais lydi įvairūs neurologiniai, virškinimo trakto, vegetaciniai surikimai - tokie kaip pykinimas, vėmimas, šviesos baimė.

 

Migreną sukelia įvairios priežastys ir hormoniniai pokyčiai. Nėštumo metu migrena gali atsirasti dėl didelių progesterono ir estrogenų kiekio pokyčių organizme.

 

Hormoniniai pokyčiai gali sukelti miego sutrikimus, o pats miego trūkumas gali provokuoti migreną. Moteris nėštumo metu jautriau reaguoja į aplinką, patiria daugiau streso, o pats stresas sudaro palankias sąlygas migrenos atsiradimui. Vaikeliui moters migrena nepavojinga.

 

Migrenos gydymas susideda iš priepuolio gydymo ir profilaktikos. Reikia vengti migreną provokuojančių veiksnių, gerai pailsėti, išsimiegoti. Galvos skausmui šalinti tinka šalti galvos kompresai, gulėjimas ramioje silpnai apšviestoje patalpoje.

 

Galima vartoti homeopatinius vaistus, tinka nesteroidiniai priešuždegiminiai preparatai, paracetamolis.

 

Medicinos centras " MAXMEDA" Vilniuje

 tel. 2137708, mob. 862078846

www.maxmeda.lt