Kaip poros amžius įtakoja persileidimo riziką?

Kaip poros amžius įtakoja persileidimo riziką?

21. Jan 2013, 08:30

 

Iš mamos laiško redakcijai:

 

Turiu vieną sūnelį, kuriam 10 m. Labai norime susilaukti antrojo vaikučio, tačiau mūsų amžius jau nebejaunas. Man - 39, vyrui - 45 m. Esu turėjusi vieną persileidimą prieš pastojant pirmą kartą. Kaip amžius įtakoja persileidimo riziką? Ar būtina tirtis prieš planuojant antrą vaikutį? Kristina

 

Konsultuoja ginekologijos klinikos „Maxmeda“ gydytoja ginekologė Sonata Rakšnienė:

 

Vis dažniau porų nėštumą planuoja po 30 metų ar gerokai vėliau. Moteris, planuodama nėštumą po 35 metų, susiduria su sumažėjusia pastojimo rizika. Vyresnio amžiaus moteris paparstai pastoja per ilgesnį laiką ir tokiai moteriai padidėja persileidimo rizika.

 

Besilaukiančioms vyresnio amžiaus moterims nėštumo metu dažniau išsivysto diabetas, padidėja arterinis kraujospūdis. Tokia moteris patiria didesnį stresą. Taip pat vyresnio amžiaus moteriai didesnė vaisiaus pernešiojimo ir vaisiaus apsigimų rizika. Buvo atlikti tyrimai, įrodantys, kad moterys virš 40 metų net 40 procentų dažniau patiria persileidimus, lyginant su moterimis 20 metų. 

 

Apie tėvystės atidėliojimą turėtų pagalvoti ir vyresnio amžiaus vyrai. Vyrų virš 30 metų blogėja spermos kokybė, todėl sumažėja apvaisinimo galimybė. Moterims, kurios laukiasi nuo vyresnių nei 40 metų vyrų, padidėja persileidimo rizika. Rekomenduojama vyrams planuoti tėvystę iki 35 metų.

 

Moterims, kurių partneriui 35 metai ir daugiau, persileidimo rizika yra 3 kartus didesnė. Vyrų amžius taip pat turi įtakos vaisiaus apsigimimams. Tokia rizika padidėja vyrams nuo 42 metų ir vyresniems.

 

Vis dėlto reiktų akcentuoti ne vyresnio amžiaus ir persileidimų, bet padidėjusią genetinę riziką. Tačiau jokiu būdu nereikia planuojamo nėštumo atidėti, o pastojus dėl genetinės rizikos konsultuotis su gydytoju genetiku.

 

Sėkmės!

Medicinos centras " MAXMEDA" Vilniuje

 tel. 2137708, mob. 862078846

www.maxmeda.lt