Nėštutė susirgo. Ar vienintelė priemonė išgyti - liaudies medicina?

03. Mar 2015, 09:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Nėštumas - ne liga, tačiau besilaukiančios moterys šiuo ypatinguoju laikotarpiu susirgti bijo labiau nei bet kada. Mamyčių klube aiškinamės, ko mes bijome labiausiai ir kaip nuo to galime gelbėtis.

Sirgti nenori niekas. Tačiau bene labiausiai to išvengti stengiasi besilaukianti moteris. O tai nelengva, ypač permainingų orų metu. Tik praūžė gripo banga, tebepuola įvairūs virusai ir neretai besilaukiančios moterys nebežino, ko griebtis.

Ar tikrai vienintelė priemonė, susirgus nėštutei, yra liaudiška medicina?

Pasak edukologės, „Šeimos akademijos“ direktorės Zitos Norkūnienės, taip tikrai nėra.

"Negali būti vienos priemonės visose situacijose. Todėl, kad kiekvienas organizmas reaguoja labai įvairiai. Nereikia bijoti medikamentų, kurie yra sukurti. Kartais informaciniame lapelyje parašyta "nerekomenduojama", bet tai nereiškia, kad draudžiama. Reikia mokėti įvertinti ir klausytis gydytojų, kurie tikrai kompetetingi. Jei apleisime ligą, gali ji turėti įtakos ne tik mamai, bet ir vaisiui. Juk nėštumo metu mama su vaiku yra itin artimame ryšyje. Jei mama sveika, tuomet ir kūdikis vystysis sveikai", - pasakojo Z.Norkūnienė.

Kaip besilaukiančiai moteriai išlikti sveikai, ko reikėtų paisyti labiau?

Anot "Šeimos akademijos“ vadovės Z.Norkūnienės, tai labai individualu. Kaip kiekviena mama iki nėštumo prisilaikė sveikos gyvensenos, taip ji sveikai gyventi turėtų ir besilaukiant.

Ar kūdikio laukimas susilpnina moters imunitetą?

"Tai vėlgi individualu. Jei iki nėštumo moteris turėjo sveikatos sutrikimų ar lėtinių ligų, tai jos tikrai nėštumo metu įtakoja. Hormonų pokytis nėštumo metu nevienareikšmiškai gali veikti. Bet nėščioji turi žinoti, kad organizmas dabar yra trapesnis, jautresnis", - paaiškino specialistė.

Mama su vaisiumi yra siejama virkštele, ji yra kraujo ryšyje. Per ją pulsuoja ne tik deguonis, bet ir maistas bei vaistai, kurie gali kelti įvairių problemų. Pasak Z. Norkūnienės, nors, kaip žinome, nėštumas nėra liga, bet kiekvienoje situacijoje moteris gali turėti rimtų problemų, todėl reikia jas spręsti tinkamai, vietoje ir teisingai.

Ar gali nėštutė vartoti antibiotikų?

Kaip teigė edukologė, „Šeimos akademijos“ vadovė Z. Norkūnienė, antibiotikai yra įvairaus spektro, gydytojai puikiai žino visą informaciją apie juos. Nėščiosioms "nerekomenduojama" - tai ne tas pats kas "draudžiama". Jei negydysime uždegimo, jis įsisenės ir ateityje savijauta gali dar labiau pablogėti. Tad atskirais atvejais, antibiotikai leistini ne tik nėštumo metu, bet ir žindymo laikotarpyje.

Ekspertai
lina_baj lina_baj 03. Mar 2015, 15:13

Su liaudies medicina kaip tik man gydytoja sakė reikia atsargiai tiek nėštumo, tiek žindymo periodu. Pavyzdžiui, neleido gerti liepžiedžių arbatos, nes joje yra hormonų, taigi sakė geriau tik aviečių arbata. Na visada reikia klausyti gydytojų 😀 ir aišku geriau nesirgti 😉